Тим на САД работи на спорот за името, не се очекува брзо решение

Помошникот државниот секретар на САД за Евроазија Вес Мичел вчера во Вашингтон потврдил дека “Дел од тимот на САД во моментов работи на прашањето за името а Америка продолжува да игра тивка улога заедно со ЕУ, Германија и останатите охрабрувајќи ги двете страни во прашањето за името со цел надминување на блокадата за да ја видиме Македонија да стане членка на НАТО”, изјавил Мичел во Вашингтон на настан на кој ја промовирал стратегијата на претседателот Трамп за Европа.

Според Мичел за сите овие прашања се троши многу енергија и многу време на дневна основа и САД се посветени но дел се многу стари и тој не очекува некое од нив да се реши целосно набрзо но смета дека се прави важен прогрес.

Освен за Македонија Мичел зборувал и за Србија и Косово и за Турција како најважен партнер на САД во војната со ИСИС.

7 Коментари

  1. За 5 дена ќе се потврди дека ПРЕГОВОРИТЕ ПРОПАДНАА!

    Во цела ова работа се покажа спротивно на сите мислења ДЕКА премиерот Заев навистина води сметка за националните интереси и НЕ е воопшто предавник.

    Сега Грција ќе излезе со дебела ВИНА што преговорите пропаднаа!

  2. Овој текст е пример за произволно тумачење. Чудно е како е заклучено дека прашањето за името спаѓа во „делот од споровите “ за кои не се очекува брзо решение???

  3. И уште нешто. Ако САД се заинтерсирани да се реши спорот, тогаш нив ги интересира само едно-ДА СЕ РЕШИ СПОРОТ, а не кој ќе е виновен ако спорот не се реши! Значи, ако е интерес на САД да се реши спорот, тогаш спорот МОРА да се реши! На САД не и` треба виновник за невлегување на Македонија во НАТО, на САД и` треба Македонија во НАТО.

    • Ako im trebame sto ne maltretiraat i ponuzuvaat. Ni gi pogazuvaat osnovnite covekovi prava zagarantirani so povelbata na ON.

Comments are closed.