„Можеш да живееш во земја која се вика Македонија, а да те идентификуваат со племе, луѓето да живеат крајно недостоинствено и да се проколнуваат меѓусебно. Можеш, од друга страна, да живееш во земја која се вика Северна Македонија, но да живееш во достоинствени услови и да се идентификуваш со луѓе што се чесни, вредни и цивилизирани“ пишува новинарката Ида Протуѓер Вељковиќ.

Во нејзината колумна за „Фокус“ насловена „Да се биде племе Македонци или цивилизирани Северномакедонци!“ Протуѓер се обидува да одговори на прашањата која е разликата помеѓу предавник и патриот во контекст на „големата врева по потпишувањето на Договорот со Грција, главно исполнета со пцости, етикетирања, па дури и клетви“, што е морал а што етика, што е идентитет и што е тоа што Македонија ќе го добие по промена на името од ЕУ и НАТО „зашто досега не сме покажале за 27 години дека можеме“ сами.

И за да појасни зема, како што вели, еден „ирационален пример“:

„Ако една група луѓе седи затворена во пештера и има голема карпа на влезот која не успале да ја тргнат за да излезат, можеле да одржуваат хигиена во пештерата 27 години, ама не го сториле тоа и се појавуваат болести, луѓето умираат.

Е сега се појавува можност на кратко да добие водачот стап со кој ќе може да ја тргне карпата, ама услов е сите да ги исечат брадите, а тие им се дел од идентитетот, откако паметат за себе имаат бради.

Некој ќе рече јас сакам овде да умрам, ама брадата не ја сечам. Друг ќе рече, тоа е мала жртва за повисока цел и ја сече иако изгледот му се менува.

Водачот пресекува во корист на излезот.

Дарко Митревски надвор од пештерата, легнат на плажа да речеме, со цевка пие коктел и вика не ја сечете брадата, таа ви е идентитетот…“

Целата колумна на следниот линк.

1 Коментар

 1. Statement in the UN General Assembly RES. 47/225 (1993) General Assembly: “Decides to admit the State whose application is contained in document provisionally referred to for all purposes within the United Nations as “the former Yugoslav Republic of Macedonia” pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State.”

  Comment:
  Since there could be no “differences” between states over their NAMES, its illegal to make statement as : ” pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State.”!
  Difference??!!
  Over the Name !???
  Good Joke!

Comments are closed.