Ванковска: Сега Воинот е о.к. зашто ќе се вика Аце Мегалос?

Трагикомична е „легализацијата“ на Воинот на коњ, кој нели, беше оличение на криминалот на режимот – сега со едно пусулче, оп, ќе си остане таму за навека како знак на грчката цивилизација, објави денеска на својот Фејсбук профил професорката Бољана Ванковска.

„Кога ќе се сетам само на тоа како пролеваа црвена боја за да прикажат како режимот крвта ни ја цицал и слични симболики! И сега ќе не’ убедуваат тие истите дека тази Воин е Ок, затоа што сега ќе се вика Аце Мегалос 🙂
Не, не, ова нормален човек не може да го сфати“!, пишува професорката.

Договорот Ципрас-Заев во еден дел предвидува на некои од спомениците од проектот „Скопје 2014“ да им се постави табла со која ќе се означи дека се дел од хеленската култура.

5 Коментари

  1. Чудно е како професорката како „нормален човек“ ( се надевам дека се смета за таква), ги измеша лончињата. Точно е дека споменикот „е оличение на криминалот на режимот“ затоа што е направен на криминален пат, противзаконски, со одлука на Советот на Скопје, а не со одлука на Собранието на РМ, а точно е и тоа дека е „знак на грчката цивилизација“, затоа што Александар Велики припаѓа на грчката цивилизација. Ова НОРМАЛЕН ЧОВЕК лесно го сфаќа.

  2. Лажен профилу тебе ти се обраќам. Симни ја маската ако мислиш дека си некој со образ. Повеќе од сигурно е дека ни самиот не веруваш во своите напишани зборови. Најди било каде во историјата слика на Александар македонски каде тој и оле малку наликува на грците.

  3. Да беше навистина така како што сакаш да прикажеш, не ќе имаше потреба од уцени и купување на македонски политичари за да се напише дека Александар Македонски е Александар Грчки. Италијанците на пример не бараат на споменикот на Јустинијан да се напише дека е дел од римската цивилизација затоа што немаат мува на капата. Инаку кратенката на сега Македонската радио телевизија што би рекле МРТ најдобро го илустрира договорот на Заев. По ново би требало да се вика Северно македонска радио телевизија или скратено СМРТ.

  4. Не зависи од македонските политичари дали Александар Македонски бил Грк. Тоа зависи од доказите до кои дошла науката. Од се` што е најдено во врска со Александар покажува дека тој насекаде во својата империја го проширил грчкиот јазик, грчкото писмо, грчката наука, грчката култура. Нема нити еден доказ дека Александар Велики и античките Македонци биле нешто друго освен Грци. Тоа го тврди светската наука и секаде во светот се изучува така.

    • ….plus Alexandrijskata Biblioteka vo koja ima iljadnici napisi na MAKRDONSKI ! ! ….. a da, nekoi epten mnogu knigi zapslile ama nemale tolku ogin ! ….

Comments are closed.