Посетата на германската канцеларка Ангела Меркел во саботата во Скопје најави портпаролот на германската влада Стефан Зајберт, пренесуваат грчки медиуми.

„Посетата треба да испрати порака за поддршка на премиерот Заев за референдумот за името, бидејќи Берлин активно го поддржуваше компромисот меѓу Грција и поранешната југословенска Република Македонија“ пишува „Ефимирида“. .

„Програмата е сé уште во подготовка, но можам да ви кажам дека канцеларката ќе се состане со премиерот на БЈРМ, Зоран Заев“ вели портпаролот според кој „регионалниот развој, билатералните прашања“ ќе бидат тема на состанокот, а Меркел “, секако, сака да остави впечаток  во пресрет на референдумот за прашањето за името на земјата.

3 Коментари

  1. Да претпоставиме 400 000 од ВМРО наспроти 350 000 од СДСМ на Референдумот. Но во равенката треба да се вклучи и 150 000 до цели 200 000 шиптари, и со тоа бројката ЗА ќе надмине 500 000 кои се ЗА прекрстување и самоукинување (читај КРАЈ на Македонија)! Но, со тие 500 000 од СДСМ и ДУИ ќе треба да се пресмета и додаде 400 000 од ВМРО кои доколку гласаат ЌЕ ИМА ЦЕНЗУС! И РЕФЕРЕНДУМОТ ЌЕ УСПЕЕ И ПОГОЛЕМ ДЕЛ ОД ГЛАСАЧИТЕ ЌЕ СЕ ИЗЈАСНААТ ЗА!!
    Со ваквите параметри СДСМ / Заев ќе успее да ја оствари целта!

  2. Игор Јанев, ти си навистина интересен тип. Како тоа Македонија ќе се „самоукине“ и што значи тоа „крај на Македонија“,т.е. како ќе се случи „крајот на Македонија“? Македонија е држава од 1943 година до ден денес. Државата се викала Народна Република Македонија, Социјалистичка Република Македонија, во ОН е примена како поранешна југословенска Република Македонија, а сега со договорот со Грција – Република Северна Македонија.Како до сега опстанала како држава и како тоа со референдумот ќе престане да постои (се надевам дека добро разбрав – нели тоа „крај на Македонија значи дека Македонија ќе престане да постои?). Секоја држава има своја територија облежана со граници. Што ќе стане со територијата на нашата држава? Ќе ја снема, ќе испари, ќе ја поделат комшиите или ќе се пресели на Марс? Секоја држава има свое население. Што ќе стане со населението на нашата држава? Ќе не` убијат, ќе не раселат по светот, ќе не` населат на Марс? Населението си има свој јазик на кој говори. Што ќе стане со нашиот јазик? Ќе ни го укинат, ќе не` натераат да говориме на некој непознат, странски јазик? Секоја држава има свои институции. Што ќе стане со нашите? Велиш, Заев ќе успее да ја оствари целта. Која е таа цел на Заев која ќе успее да ја оствари? Да биде „крај на Македонија“? Ако биде крај на Македонија, со која земја ќе владее Заев. Ако биде крај на Македонија, како Заев ќе биде премиер? Дај молим те, објасни како настанува крај на една држава?

Оставете Коментар