Заев е невин, според судијата Дарко Тодоровски

Судијата Дарко Тодоровски од Кривичниот суд во Скопје го ослободи од одговорноста премиерот Зоран Заев, кој беше обвинет во случајот „Поткуп“.

На пресудата не влијаеше ниту видео снимката на која се гледа како тогаш градоначалникот на Струмица од локален бизнисмен бара “едно евро” за неговиот брат Вице.

Во читањето на пресудата судијата Тодоровски наведе дека јавниот обвинител не успеа да докаже дека обвинетиот Заев го сторил делото што му се ставаше на товар и од тие причини донесе ослободителна пресуда.

На минатото рочиште обвинителката Валентина Бислимовска побара измена на правната квалификација на обвинителниот акт и наместо за примање поткуп, обвинетиот Зоран Заев да биде осуден за барање поткуп. Обвинителката за ова кривично дело побара од Судот на Заев да му се изрече осудителна пресуда, која, според законот, е од една до пет години затвор.

Заев на претходните рочишта рече дека очекува ослободителна пресуда во овој судски процес, бидејќи се работи за монтиран случај со цел да биде спречен да ги објави „прислушуваните разговори“.

Премиерот Зоран Заев беше обвинет дека како градоначалник на Струмица побарал поткуп од 160.000 евра од бизнисменот Иван Николов Сачевалиев.

3 Коментари

  1. Така е. Што е битно што Заев е невин според судијата што го водел случајот! Битно е дали според ТЕБЕ што си го напишал текстов, Заев е невин или виновен.

  2. По следните избори СДСМ дефинитивно ќе го снема од политичка сцена во оваа држава! СДСМ e БРУКА!

  3. Ќе мора да има кривична одговорност за ЕРГА ОМНЕС! И за Заев, и за Димитров! Одговорност мора да има!

Comments are closed.