Заев и Ципрас утре ќе се слушнат на телефон, од влада велат – не!

Долго најавуваниот телефонски разговор меѓу премиерите Зоран Заев и неговиот грчки колега Алексис Ципрас ќе се оствари утре, дознава „Макфакс“ од високи дипломатски извори.

Тие се очекува да разговараат за напредокот на преговарачкиот процес за спорот со името,односно за финализирање на договорот.

„Доцна викендов на советничко ниво, двете земји преку нивните советници разговарале за одредени отворени прашања и постигнале напредок.

Македонската страна понудила ‘креативни решенија“ кои го штитат идентитетот и јазикот на државата“, дознава „Макфакс“. 

„Во тек се консултации. Доколку дојде до разговор на премиерско ниво, јавноста веднаш ќе биде информирана. Во овој момент нема договорен разговор“, се вели во реакцијата по објавената вест на „Макфакс“.

 

 

10 Коментари

 1. Утре ќе биде уште едно грандиозно понижување на Заев, кое ќе заврши со комплет фијаско!!
  Да живее Македонија! Смрт на предавниците!
  СМРТ НА СДСМ!!!

 2. А да не биде поинку, па шлаканица и цената да ја плати народот и граѓаните на Република Македонија. Во секој случај ВМРО-ДПМНЕ мора да изготви сеопфатна и разработена стратегија за да се подрие и оневозможи приватната предавничка и пред се лична квази-спогодба на секој можен начин и со сите вон насилни методи.
  Што се однесува до ВМРО-ДПМНЕ, ние кога повторно ќе ја освоиме власта во Република Македонија ќе ја примениме предложената стратегијата на академик професорот д-р Игор Јанев, која според нашите проценки ја поддржува над 90% од членството на партијата.
  Да ни е вечна Република Македонија!

  • Но СДСМ во една работа е 100 проценти во право. А тоа е дека ние 25 години (не и јас лично) сметавме и имавме претстава дека само „РАЗГОВАРАМЕ” за името, а тоа не е точно. Од самиот почеток 1993 ние сме под режим на ПРЕГОВОРИ, а не „разговори”, како што погрешно беше интерпретирано од јавноста и делот на тнр. експертите/дипломати. Ние непрекидно ПРЕГОВАРАМЕ независно од тоа дали сме свесни за тој факт или не.
   Интересно е прашање, во врска со ова, дали амбасадорите кои гласале За Резолуцијата 817 биле свесни дека државата ќе мора да преговара, или се работи за нивната претстава за РАЗГОВОРИ. Поголем број претставниците кога гласаа 1993 мислиле дека ова ќе биде само РАЗГОВОР за брзо средување помал проблем меѓу две земји. Но од правната гледна точка, ситуацијата е сосема поинаква! Со резолуцијата 817. ние ПРЕГОВАРАМЕ за името од 1993, а не „разговараме”. Имено, со резолуцијата 817, и потоа резолуцијата на Генералното собрание 47/225 се имплицира промена на Уставот, бидејќи државното име по својата правна природа мора да има ерга омнес примената, и ништо помалку од тоа. Државните имиња имаат универзалната примена.
   Овој факт му беше веројатно познат 1993 единствено на американскиот претставник/амбасадор, кои „не сакаше да комплицира” и кога веќе ништо не им беше јасно на Македонците не сакаше да интервенира. Исто беше, веројатно, и со Рускиот амбасадор во Советот за безбедност.
   Но треба за сите во Македонија да биде јасно дека ние од 1993. ПРЕГОВАРАМЕ (а не „разговараме”) за УСТАВНОТО ИМЕ, кое е предмет на ВНАТРЕШНАТА ЈУРИСДИКЦИЈА! По својата природа, за ваквите ТЕШКИ предмети не се разговара, а може само да се ПРЕГОВАРА.
   Затоа, новинарите и политичарите/дипломати треба да внимаваат на ова: се работи за ПРЕГОВОРИ!
   Натаму, поим „РАЗЛИКАТА” означава СПОР, од послаб интензитет и карактер или евентуално „несугласица” (недоразбирање).

 3. ЗА СМТРНАТА КАЗНА

  Зоран Заев и Никола Димитров се причина во Македонија да се врати смртната казна. Ова важи и за останатите кои пред нив истото го правеа.
  Зоран Заев и Никола Димитров ја заслужиле смртната казна поради најтешко кривично дело велепредавство на јазикот, културата, историјата, верата, нацијата и државата!
  Промената на името на државата и идентитетот на нацијата не е демократија, слобода на мисла и јавно изразување на мислата, туку флагрантно кршење нз Устсвот и на меѓународното право, најтешко кривично дело велепредавство, геноцид врз Македонскиот народ и злосторство против човештвото што не застарува!
  Ваква повреда на угледот на Република Македонија (член 178), излагање на подбив на Македонскиот народ (член 179), велепредавство (член 305), загрозување на независноста (член 308), терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста (член 313), здружување заради непријателска дејност (член 324), злоупотреба на службената положба и овластување (член 353), и самовластие (член 392) од Кривичниот законик, Македонскиот народ и Македонија ниту во ропство не доживеале!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да застанат пред огледало и да се запрашат: Дали ЕУ и НАТО се достојни за промена на името на државата и идентитетот на нацијата?! Или ќе останеме дел од биографијата на еден старец пред умирање кој “го решил спорот на Атина за нашето име Македонија”!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да разберат, дека ЕУ и НАТО не се достојни за промена на името на државата и идентитетот на нацијата!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да се потсетат дека Македонците, по род и државјанство, во апсолутно мнозинство на референдумот од 8 септември 1991 година гласаа “ЗА СУВЕРЕНА И САМОСТОЈНА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА” без додавки и без придавки! Одлуката на референдум по Устав за сите е задолжителна, без исклучок!
  Со промена на името на државата и идентитетот на нацијата се врши државен удар врз уставо-правниот поредок на земјата!
  Со промена на името на државата и идентитетот на нацијата се рушат правната држава, правата и слободите на еднаквите и рамноправните!
  Затоа јавново обраќање до Заев и Мицкоски, кои сте Вие да го менувате јазикот, културата и историјата на Македонскиот народ?
  Кои сте Вие да го менувате името на државата Македонија!
  И припомнете си: Не постои парче земја ненатопена со крвта на милиони знајни и незнајни јунаци и борци кои загинале за слободата на Македонија, за слободата на Македонскиот народ и за Македонска држава!
  Зарем после илјада години возобновена Македонија, си зедовте за право да ја егзекутирате државата и нацијата со шарлатанско водење на политика, вредна за потсмев пред светот, нациите и државите?!
  Заев рече дека СДСМ повеќе не е македонска партија. Заев рече и дека СДСМ повеќе не е патриотска партија. Но, зарем сите во СДСМ заборавија дека ова е држава Македонија, во оваа држава Македонија живеат Македонци кои зборуваат Македонски јазик?! Зарем ниту еден не може да му рече на Заев: Царот е гол! Доста е! Па ова не е фирма на Заев и Мицкоски, ова е држава и наша и Ваша, на сите, на живите, умрените и неродените!
  Спасете ја нацијата и државата од велепредавството на врховистите и колаборационистите и ставете крај на оваа агонија и национална драма!
  Со сите разлики меѓу нас Македонците, по род и државјанство, во светот и во татковината, само Македонија е нашиот единствен заеднички именител, само Македонија е нашиот единствен заеднички содржател. Со Македонија постоиме, без Македонија сите заедно ќе исчезниме!
  Промената на името на државата и идентитетот на нацијата е антипод на “едно општество”. Со промената на името на државата и идентитетот на нацијата, од државата ќе остане поделена територија и растурена нација… Ќе го посеете семето на злото во коешто ќе тлеат предуслови за граѓанска војна…
  Или ќе ве паметат како спасители на нацијата и државата или како соучесници во велепредавството врз Македонците и Македонија!
  И за крај, пресудата, ќе дојде ден, ќе се изврши! Нема да го избегнете судот на правдата, на историјата и на народот!

 4. Зоран Заев и Никола Димитров се причина во Македонија да се врати смртната казна. Ова важи и за останатите кои пред нив истото го правеа.
  Зоран Заев и Никола Димитров ја заслужиле смртната казна поради најтешко кривично дело велепредавство на јазикот, културата, историјата, верата, нацијата и државата!
  Промената на името на државата и идентитетот на нацијата не е демократија, слобода на мисла и јавно изразување на мислата, туку флагрантно кршење нз Устсвот и на меѓународното право, најтешко кривично дело велепредавство, геноцид врз Македонскиот народ и злосторство против човештвото што не застарува!
  Ваква повреда на угледот на Република Македонија (член 178), излагање на подбив на Македонскиот народ (член 179), велепредавство (член 305), загрозување на независноста (член 308), терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста (член 313), здружување заради непријателска дејност (член 324), злоупотреба на службената положба и овластување (член 353), и самовластие (член 392) од Кривичниот законик, Македонскиот народ и Македонија ниту во ропство не доживеале!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да застанат пред огледало и да се запрашат: Дали ЕУ и НАТО се достојни за промена на името на државата и идентитетот на нацијата?! Или ќе останеме дел од биографијата на еден старец пред умирање кој “го решил спорот на Атина за нашето име Македонија”!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да разберат, дека ЕУ и НАТО не се достојни за промена на името на државата и идентитетот на нацијата!
  Зоран Заев и Христијан Мицкоски треба да се потсетат дека Македонците, по род и државјанство, во апсолутно мнозинство на референдумот од 8 септември 1991 година гласаа “ЗА СУВЕРЕНА И САМОСТОЈНА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА” без додавки и без придавки! Одлуката на референдум по Устав за сите е задолжителна, без исклучок!
  Со промена на името на државата и идентитетот на нацијата се врши државен удар врз уставо-правниот поредок на земјата!
  Со промена на името на државата и идентитетот на нацијата се рушат правната држава, правата и слободите на еднаквите и рамноправните!
  Затоа јавново обраќање до Заев и Мицкоски, кои сте Вие да го менувате јазикот, културата и историјата на Македонскиот народ?
  Кои сте Вие да го менувате името на државата Македонија!
  И припомнете си: Не постои парче земја ненатопена со крвта на милиони знајни и незнајни јунаци и борци кои загинале за слободата на Македонија, за слободата на Македонскиот народ и за Македонска држава!
  Зарем после илјада години возобновена Македонија, си зедовте за право да ја егзекутирате државата и нацијата со шарлатанско водење на политика, вредна за потсмев пред светот, нациите и државите?!
  Заев рече дека СДСМ повеќе не е македонска партија. Заев рече и дека СДСМ повеќе не е патриотска партија. Но, зарем сите во СДСМ заборавија дека ова е држава Македонија, во оваа држава Македонија живеат Македонци кои зборуваат Македонски јазик?! Зарем ниту еден не може да му рече на Заев: Царот е гол! Доста е! Па ова не е фирма на Заев и Мицкоски, ова е држава и наша и Ваша, на сите, на живите, умрените и неродените!
  Спасете ја нацијата и државата од велепредавството на врховистите и колаборационистите и ставете крај на оваа агонија и национална драма!
  Со сите разлики меѓу нас Македонците, по род и државјанство, во светот и во татковината, само Македонија е нашиот единствен заеднички именител, само Македонија е нашиот единствен заеднички содржател. Со Македонија постоиме, без Македонија сите заедно ќе исчезниме!
  Промената на името на државата и идентитетот на нацијата е антипод на “едно општество”. Со промената на името на државата и идентитетот на нацијата, од државата ќе остане поделена територија и растурена нација… Ќе го посеете семето на злото во коешто ќе тлеат предуслови за граѓанска војна…
  Или ќе ве паметат како спасители на нацијата и државата или како соучесници во велепредавството врз Македонците и Македонија!
  И за крај, пресудата, ќе дојде ден, ќе се изврши! Нема да го избегнете судот на правдата, на историјата и на народот!

Comments are closed.