Зошто е името безбедносно прашање – пишува Горан Момироски

Британскиот амбасадор во Македонија Чарлс Гарет е интелигентен дипломат од кариера кој што точно знаел какви последици ќе предизвика неговата последна изјава.

Неговото тврдење дека прашањето за името е централно регионално безбедносно прашање бездруго не е проста ПР операција на една членка на ЕУ и НАТО која сака да и помогне на владата во обидот на граѓаните да им објасни дека треба да прифатат промена на името.

Искусниот дипломат кој долго време е во Македонија точно знае дека мешањето на странците во ова емотивно прашање нема да му помогне на процесот на решавање на името ниту на премиерот во убедување на народот да се смени името.

Напротив мораше да знае дека изјавата само дополнително ќе предизвика пцовки, клетви и обвинување дека Заев нема да донесе автентична одлука од македонски интерес туку по налог на трети фактори.

Гарет мора да знае дека така искажаната порака кај најголем дел од граѓаните беше доживеана како отворена закана од типот “или ќе го смените името или ќе се соочите со војна”. Народ со толку многу фрустрации, предавства и разочарувања зад себе едноставно не може да види друга логика и порака во зборовите на Гарет кој морал да го предвиди тоа. И затоа мораше да биде повнимателен.

Посебен проблем е тоа што изјавата на британскиот амбасадор доаѓа само три дена откако британска лабораторија не успеа да најде докази дека Москва извршила напад на двоен агент на англиско тло. А Македонија без докази во знак на солидарност со Лондон протера дипломат од земја членка на СБ на ОН.

Што е друга можна причина за ваква силна изјава на Гарет? Единствено дека тој има прецизни податоци за конкретна безбедносна закана за Македонија и регионот. И тука реалните сценарија и конспиративни теории се десетици на број.

Главната меѓу нив, а таа сигурно ја знае и Гарет, е тезата според која Албанците во Македонија нема да издржат уште едни пропаднати преговори за името и нова блокада за НАТО и ЕУ и ќе се обидат да најдат друг пат до Брисел.

Тој пат според сите води преку обединување со своите браќа преку границите, пред се преку Тирана која е веќе во НАТО а ако ги надмине пречките во судските реформи и неколку други поглавја може релативно брзо да започне преговори за членство. Тоа секако нема да биде во наредниве 5 години но секако ќе биде побрзо од македонското сценарио кое без решение на името ќе заглави десетина години.

Вооружените групи со калашњикови во Скопје за кои зборуваат албанските политичари и сеуште свежата крв од Диво Насеље доаѓаат само како зачин на зборовите на Гарет, кој морал да предвиди дека традиционално конспиративно настроениот македонски граѓанин ќе ги поврзе и од тоа ќе гради ставови и стравови.

Други можни реални причини за крајно сериозните пораки на Гарет се неговите информации за евентуални воени планови на Русија на Балканот или за настаните кои што претстојат на Косово откако Харадинај го понижи Белград со апсењето на српскиот функционер одговорен за Северно Косово.

Во оваа група причини спаѓаат и опасностите од терористички напади на ИСИС во регионот, иако дури и на добар демагог ќе му биде тешко да објасни поврзаност на прашањето за името со било која од погоре наведените прашања.

Практично, Гарет наместо да помогне во општата конфузија дотури во огнот масло и состојки кои произведуваат страв. И тоа токму во моментот кога покрај со сите редовни глупости се соочуваме со вооружени пресметки на членови на владеачка партија. Партија која тврди дека има неограничена поддршка токму од луѓето во чие име настапува Гарет.

Амбасадорот пред повторно да шири страв и паника од војна во земја која не започнала конфликт со никого досега мора да знае дека Македонија нема проблем ниту со НАТО ниту со ЕУ, најголем број граѓани се за членство. А нема проблем ниту со еден свој сосед во смисла на безбедност.

Затоа ако веќе сака да зборува за безбедност нека каже точно кој е закана и од што треба да се плашиме.

Вака само непотребно го наруши неговиот личен имиџ и имиџот на неговата држава како сериозни фактори на Балканот. И тоа на стотина дена пред конференцијата во рамки на Берлинскиот процес која ќе се одржи во Лондон.

31 Коментари

 1. Вие, Горан Момироски, очигледно не сте ја прочитале Резолуцијата 817 на СБ издадена по повод примањето на нашата држава во ОН. Инаку ќе знаевте дека прашањето за разликата околу името НЕ Е регионално безбедоносно прашање СПОРЕД „тврдењето“ на Гарет, туку СПОРЕД Советот за безбедност на ОН и не е од оваа 2018 година, туку од 1993 год. Имено, СБ при разгледување на нашето барање за прием во ОН во 1993 год., утврдил дека постои разлика околу името која треба да се реши „во интерес на одржувањето на мирни и добрососедски односи во регионов“. Значи, ова што го изјави амбасадорот не е „силна изјава на Гарет“, како што вие велите, туку е заклучок на Советот за безбедност на ОН содржан во Резолуцијата 817 која секој може да ја прочита. Зошто СБ на ОН уште во 1993 год., прашањето за разликите околу името ги оценил како регионално безбедоносно прашање и побарал тие да се решат „ во интерес на мирот и добрососедските односи во регионов“ е прашање кое уште тогаш бараше одговор. Како и да било, изгледа дека сега (според меѓународната заедница или поточно НАТО-ЕУ,а пред се` САД) е дојдено време да се реши ова прашање. А ако тие (навистина) бараат да се реши, тогаш ќе се реши, затоа што тие бараат да се реши (не зависи од „вољата“ и „спремноста“ на Македонија и Грција). Мислам дека тоа треба на секој еден да му биде јасно.

  • Да, Јасно е дека за некој одработуваше. Ти го знам името и ако не се смириш ке го ставам на листата на 200 интелектуалци кои потпишале Петиција за името. А овој што Те плака, ќе се премисли во врска со тебе!

  • Eden tebe zaev da ne ti e nadimak? Si se fatil za 817 kako da e kraj na svetot. Ako ima nekolku kako tebe (a za zal ima mnogu bezkicmenjaci)i ako ima edinstvo i debeli crveni linii megu mnozinstvoto, Garet ke pee druga pesna. Ama ti toa ne moze da go svatis ili te plakaat da ne svatis

  • Коментари на Еден да не се зимаат озбилно, тој е ненормален човек.

 2. Би сакал да потсетам дека Нимиц на новинарското прашање „што би се случило ако Македонија прекине преговорите„ јасно даде следниот одговор: „Ништо!”. Имено, еден број новинари очекуваше одговор од типот “Ќе ве пријавам на Генералниот секретар, а тој ќе ве пријави на Советот за безбедност на ООН!” Но тој повтори со својот став дека не се работи за “безбедносно прашање”, што е впрочем јасно и од Пресудата од Хаг во која се одбиени сите Грчки клевети за иредентизам и македонско мешање во внатрешните работи на Грција. Грците, значи немаат легитимни и правно основани барање, а од тој факт се излекува заклучок: ГРЦИЈА СЕ МЕША ВОВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, А НЕ ОБРАТНО!! ОД ПРЕУДАТА ЈАСНО ПРОИЗЛЕГУВА ДЕКА СИТЕ БАРАЊА ОД РЕЗ. 817 НЕ СЕ ПРАВНО ЗАСНОВАНИ, ТУКУ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ЛАЖНИТЕ ОБВИНАВАЊА НА ГРЦИЈА! ЗА ФАКТОРИ КАКО С. КЕРИМ ДА ПОЈАСНАМ: ПРИЕМНАТА РЕЗ. НЕИКОГАШ НЕ Е БЕЗБЕДНОСНАТА РЕЗОЛУЦИЈА, БИДЕЈКИ ТАА Е САМО ПРЕПОРАКА НА СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ, А НЕ ОДЛУКА! ВАКВИТЕ ПРЕОПРАКИ НЕ СЕ ПРЕДМЕТ НА ДЕРОГИРАЊЕ!
  Одлуката која треба да се дополни е Рез. 47/225 на Генералното собрание на ОН, со која сме зачленети под БЈРМ, и сега треба да се донесе нова Рез. на Генералното собрание на ОН со која ќе продолжиме членството во ООН како Република Македонија. Ова рез. е обврзувачка за ООН.

  Од почеток на проблемот со името во ООН 1993. г., политички тела на ООН не разбрале дека не се само работи за „државно име”, туку се работи и за националниот идентитет, негирање на секој елемент на нашата нација, јазикот и култура.
  Сега се бара да потпишеме во спогодбата / компромис со Грција дека НЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ и ДЕКА НАШАТА НАЦИЈА НЕПОСТОЈИ! Ова димензија на ИМЕТО никогаш не беше објаснета во ООН и државите членки на ООН не се свесни дека со проблематизирање на ИМЕТО се доведува во прашање националниот идентитет и култура на цел еден народ!
  Никаква Резолуција на Советот за Безбедност или на Генералнo собрание на ООН не може да инсталира механзам за БРИШЕЊЕ на ИДЕНТИТЕТОТ на еден народ и една држава!

 3. Ајде да разјасниме некои работи. Судот од Хаг не е надлежен да одредува што е безбедоносно прашање, а што не е. Судот од Хаг не е надлежен да оценува дали некои „барања“ со Резолуцијата 817 на Советот за безбедност на ОН се „ правно засновани“ или не. Тоа што Судот од Хаг го пресуди во врска со Спогодбата помеѓу Македонија и Грција, се однесува САМО на Спогодбата помеѓу Македонија и Грција, а не на Резолуцијата 817.

  • Се гледа дека си ептен неписмен или се правиш неписмен. Од 1948, Судот не надлежен за проценка на Дополнителни услови за прием, а ти земи прочитај некој учебник и не се прави папа поголем од папа.

  • Од преседанот 1948. Судот е надлежен за приемните резолуции и за безбедносните аспекти! А ти поранешен дипломату, ако не се преставиш со името, бегај од сајтот, смрдле едно ретардирано! Нема да добиваш дополнителни информации, битанго!

 4. sto dodade na ova posebno od manu grcia saka da nema narod ist so toj del od makedonskiot narod koj e vo grcia,a na nikakviot garet jasna mu e porakata za da go nema mak. narod.

 5. „ Од преседанот 1948“, Судот бил надлежен за „приемните резолуции“ и за безбедоносните аспекти! ОДЛИЧНО! Само би сакал да знам каде во Повелбата на ОН и во Статутот на Судот го пишува тоа.

  • Судската одлука од 1948, беше усвојена од Генералното собрание на ООН со Рез.197/III, како толкување на членот 4 од Повелбата на ООН. Со таа резолуција на Генералното собрание на ООН потоа биле промени шест држави во ООН који претходно биле блокиране со сила на ВЕТО во Советот за Безбедност на ООН.

  • Одлично му подигаат популарност! Сега ќе има повеќе потписи на Петиција!

  • Ова е само стил на болна „шега” која ја применуваат болни луѓе како овде присутниот коментатор „еден” советник на Заев.

 6. Зеав оди во дупката од која излезе за прв пат на бел свет!

Comments are closed.