Зошто се крие вчерашната средба Заев – Ципрас во Лондон?

Македонските медиуми молчат а грчките пишуваат за средба одржана вчера на самитот западен Балкан во Лондон меѓу премиерите Заев и Ципрас.

На својот твитер профил премиерот Заев пишува дека со Ципрас избрале да остават историски решенија назад но не напиша дека имало и средба.

” Со премиерот @tsipras_eu избравме да оставиме историски решенија зад нас за нашите граѓани и за нашите општества”, напиша Заев.

Од друга страна грчки медиуми јавуваат за средба меѓу двајцата премиери.

2 Коментари

  1. Не беше Нимиц тој што ја предложи референцата БЈРМ, туку луѓе од Генесек 1993. (како привремено решение)
    Македонија и тогаш, како и сега има(ше) шанса да реши случајот преку Ген. Собрание и МСП, но НИШТО не направи! Моделот за оваа ситуација е МСП 1948. (Случајот со Португалија…).
    И Нимиц и никој во Секретаријатот на ООН НЕ ЗНАЕШЕ 1993 дека се поставени дополнителните услови при приемот во ООН, нелегални според Сов. мислење на МСП од 1948!
    Нимиц, исто како и К.Г. немаше поим за поставени дополнителните услови при приемот во ООН.

    Решение има директен полит. модус, или индиректен преку МСП. (како 1948, со преседанот кога се заобиколи СБ на ООН). Види повеќе: https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un

  2. Договорот од Преспа не е одржливо решение и претставува историски фијаско и брука!

Comments are closed.