Берлин за „Маршаловиот план“ на Балканот, одговорноста е кај националните лидери

 

„Сакаме Западен Балкан да стане дел од Европската унија, но и повеќе и пристапниот процес да им донесе просперитет на граѓаните„, изјави во интервјуто за “Дојче Веле” (DW) координаторот за земјите од Западен Балкан при германското Министерството за  надворешни работи Кристијан Хелбо.

Според Хелбо министерот Зигмар Габриел на Aспенската конференција на крајот на мај во Берлин, ги претставил своите ставови во врска со Западен Балкан.

„Тој јасно рече дека Германија е посветена на европската перспектива на земјите од Западен Балкан, но исто така и од нивните сопствени интереси. Ние би сакале да ги воведеме земјата во ЕУ.  Но, не е тајна дека приближувањето на овие земји во Европската унија се случува многу бавно, бидејќи не сите актери се искрени или имаат интерес за одржливи реформи.

Знаеме дека овие реформи не се лесни и дека на регионот му треба силна поддршка во приближувањето кон ЕУ. Постои политичка и економска поддршка и импулси за регионална соработка која има многу неискористен потенцијал за зајакнување на регионот. На крајот тоа е за придобивките од приближувањето кон ЕУ, кои ќе станат видливи за граѓаните.

Ние сакаме да им помогне на конкретни проекти. Ова, сепак, не може да биде еднонасочна улица. Министерот Габриел, исто така, нагласи дека нема попуст за централни термини, како што се владеењето на правото, човековите права и борбата против криминалот и корупцијата.

Главната одговорност отсекогаш била и се уште е во рацете на политичките претставници на шестте земји од Западен Балкан, а не е во рацете на ЕУ!, изјавил Хелбо за ДВ.

SHARE