Грк ги брани правата на Абориџините во Австралија

Ендрју Јакомос се бори да ги подобри животните услови на младите членови на племето Кoори, домородни Австралијци во Нов Јужен Велс и Викторија.

Мајката на Јакомос, Мерле, била автраслиска доморотка додека неговиот татко, Алик, бил син на грчки емигрант, пишува „Катимерини“.

Според Јакомос(65), Грците и Абориџините имале слични искуства со странските освојувачи. Нивната заедничка судбина како „непожелни“ доведе до зближување двете заедници на крајот на 19-тиот век и почетокот на 20-тиот век. Разултат на тоа биле многу мешани бракови на дојденци со австралиските Аборџини.

Денес, , татко и дедо, Јакомос е независен национален комесар за абориџинските деца и младите луѓе во Викторија, функција што ја врши од 2013 година.

За овие четири години, тој напишал два есеи за децата од племето Кoори.

SHARE