Грција да се извини за геноцидот врз македонскиот народ

Македонски невладини организации кои протестираат поради разговорит за името на нивната земја, ја обвинуваат Грција за „кршење на човековите права, како и за злосторства против човештвото, воени злосторства и геноцид“ против македонското малцинство од 1913 година.

Во заедничката изјава од вторникот за Агенцијата Анадолу, Македонското меѓународно движење за човекови права, Обединетата македонска дијаспора, Светскиот македонски конгрес и Македонската глобална координативна мрежа, ја критикуваа Грција и меѓународните организации за деценискиот спор околу името.

Тие побараа формирање независна истражна комисија која ќе ги разгледува прекршувањата на човековите права, како и злосторствата против човештвото, воените злосторства и геноцидот извршен врз македонското малцинство во Грција од 1913 година.

„Грчката влада мора да се соочи со своето минато и еднаш јавно да признае и да се извини за злосторствата против човештвото, воените злосторства и геноцидот што ги изврши врз македонското малцинство во Грција од 1913 година“, се додава во соопштението.

Во изјавата – лиферувата од нивната заедничка експозитура во Женева – се вели дека македонскиот народ повеќе не може да го носи неподносливиот товар на неправдата на Грција, Обединетите нации, Европската унија и НАТО преку тековните „разговори“ за името кои започна во 1993 година.

Прашањето за името е измислица на грчката влада и е само продолжување и интернационализација на вековната домашна политика на негирање на етничкиот идентитет на македонското малцинство, се вели во изјавата.

SHARE