Игор Јанев: Внимавајте! Ќе добиеме трајна референца

Грчките предлози со кои се заменува привремената референца се всушност видови на ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА! Внимавајте, вели за expres.mk професорот Игор Јанев кој се залага за пренесување на процесот на решавање на спoрот за името во Генералното Собрание и Советот за Безбедност на Обединетите Нации.

„Внимавајте на Грчките предлози – решенија! Моите соработници се во право кога велат дека сите Грчки предлози со кои се заменува привремената референца (Бивша Југословенска Република Македонија) се всушност видови на ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА , а не легално име избрано од народот! Сега, произлегува дека една референца заменуваме со договорна ТРАЈНА РЕФЕРЕНЦА! Дури и „Република Македонија (Скопје)”, како назив креиран со меѓународен договор е само нова РЕФЕРЕНЦА!! И не е ИМЕ!!! Имиња за ДРЖАВИ не можат да бидат продукт на КОМПРОМИСЕН ДОГОВОР! Туку вештачка ТВОРБА, а не легитимно државно име!“, вели Јанев кој смета дека Македонија не смее да преговара за сопственото име по ниедна цена.

SHARE