Неколку илјади граѓани одговорија на повикот на организаторите на денешниот собир за одбрана на името Македонија, на кои беше кажано јасно „не“ за продолжување на разговорите за разликите со соседна Грција, спор кој веќе 27 години ја држи во изолација Македонија поради неприфатливите барања на властите во Атина.

Митингот почна пред зградата на Мисијата на ЕУ, продолжи со марш преку булеварите „Свети Климент Охридски“ и „Димитрија Чупоски“ до Собранието на Република Македонија.

SHARE