Грчкиот министер за надворешни работи, Никос Коѕијас, денеска во Тирана се сретнува со неговиот албански колега, Дитмир Бушати, околу следните чекори во дијалогот за решавање на отворените билатерални прашања.

Разговорите за отворените прашања во грчко-албанските односи, беше отворена во иницијативата на грчкиот министер за надворешни работи вона средба со Бушати во ноември 2017 година во Крит, а потоа на крајот од јануари 2018 година во Корча, каде што, во согласност со заедничко соопштение , двете министерства за надворешни работи, постигнат бил значителен напредок.

Владите на Албанија и на Грција, наводно, веќе постигнале согласност за проширување на територијалните води на Грција на штета на Албанија.

Коцијас, по средбата во Тирана, ќе замине за Виена, каде што утре ќе има трипартитна средба со македонскиот колега, Никола Димитров и со медијаторот, Метју Нимиц.

SHARE