Македонија во алијансата против демонизација на Израел

Македонија се приклучи на Обединетото Кралство, Романија и Бугарија во усвојувањето на дефиниција за антисемитизам, против демонизација на Израел.

Македонија, која минатата недела ја одбележа 75 годишнината од депортацијата на макдонските Евреи за време на Холокаустот,  минатата недела, ја прифати дефиницијата на Меѓународниот алијанса за спомен на холокаустот, објави Светскиот еврејски конгрес на својата веб-страница.

Повеќе од 10.000 Евреи во Македонија биле убиени во Треблинка, нацистичкиот логор на смртта во окупирана Полска, по нивната депортација од страна на бугарските сили кои владееле со земјата со одобрение на нацистичка Германија.

Во текот на изминатите две години, неколку европски земји, како и Европскиот парламент, ја усвоија дефиницијата на антисемитизмот на Алијансата за сеќавање на холокаустот, усвоена во 2016 година, откако телото на Европската унија за борба против антисемитизмот ја отстрани од својата веб-страница работната дефиниција на антисемитизмот, во која исто така беа вклучени примери на говор на омраза и демонизација на Израел.

SHARE