Речиси сите земји од Западен Балкан и од поранешниот Источниот блок, но меѓу нив  и Грција, членка на ЕУ се на листата на најкорумпирани западни земји, покажуваат најновите податоци на Транспаренси интернешнал (TI)

Оценувањето e извршено врз основа на области како одговорност на владата, правниот систем, здравството, образованието и спроведувањето на законот.

Со собирање на податоци од претприемачи, новинари и граѓански организации, Ti ја рангира секоја земја на скала од 1 до 100. Колку е пониско на скалата, толку земјата е покорумпирана.

Македонија е во врвот на најкорумпираните, веднаш по прво и второрангираните Мексико и Украина.

На списокот, Грција е на 13-та позиција што ја дели со Романија.

1. Мексико – 29
2. Украина – 30
3. БЈРМ – 35
4. Босна и Херцеговина – 38 – 4. Албанија – 38
6. Косово – 39
7. Турција – 40
8. Србија -41
9. Бугарија – 43
10. Белорусија – 44
11. Унгарија – 45
12. Црна Гора – 46
13. Романија – 48 – 13. Грција – 48
15. Хрватска – 49

 

SHARE