НАСА тврди дека може да го најде изворот на „чудното греење“.

„Ова е поради подигање на ненормално жешките карпи кои лежат длабоко под површината. Топлината прво е предизвикана од варење, а потоа со пукање на површината на мразот што води кон создавање на реки и други нарушувања на Антарктикот“ изјавија од НАСА.

Пред околу 30 години, научниците од универзитетот Колорадо во Денвер рекоа дека тоа може да создаде еден вид наметка под континентот познат како Мари Бирд. Оваа хипотеза помогна да се објаснат некои чудни карактеристики што се гледаат на мразот, нешто како вулканска куполна форма.

Самиот материјал е топол и лебдечки, а кората се чини дека расте нагоре. Тоа се објаснува и со некои места на Земјата, како што се Хаваи и Јелоустон, кои имаат огромни количини на геотермална активност и покрај тоа што се далеку од работ на тектонскиот одбор.

Научниците ги користеа најновите техники за поддршка на таа идеја. Тимот има развиено нумерички модели на обвивката за да проучат колку топлина на геотермалната енергија ќе биде потребна за да се објасни што се случува денеска на Јужниот пол. Тие го споредуваат теоретскиот модел со податоците од мисиите на НАСА над Антарктикот, потврдувајќи дека под површината на мразот е мрзлива наметка исполнет со притисок и топлина.

SHARE

Оставете коментар