Неделникот „Њусвик“ објавидека 15 членови на “Ноќни волци” на 19 март ќе пристигнат во Србија и во Босна и Херцеговина за да „истражуваат културното влијание на Руската империја на Балканот“.

Според истиот извор, турнејата била наречеа „Руски Балкан“ и моторџиите  најверојатно ќе се сретнат со политичките претставници на Република Српска.

Некои експерти велат дека тие можеби да имаат за цел „да го охрабрат антизападното расположение на Балканот, регион со комплицирана историја на етнички тензии, сепаратизам, вооружен конфликт и се натпреваруваат влијанија на Русија и Западот“, пишува Њусвик.

„Тие луѓе инспирираат екстремистичката идеологија и се поврзани со различни групи кои го поттикнуваат екстремизмот“, изјави Реуф Бајровиќ, поранешен политичар во Босна и Херцеговина, за Њусвик. За него ова е дел од „поширока стратегија за дестабилизација на Балканот во нешто што го сакаат“, пренесува Ал Џезира.

Некои аналитичари тврдат дека „Ноќните волци“ веќе воспоставиле врски со проруските политичари на Балканот.

Минатата година владата на Грузија го забрани влезот на руската моторџиска група која е тесно поврзана со претседателот Владимир Путин.

SHARE