Летното сметање на времето почнува во 2 часот кога стрелките на часовникот треба да се поместат еден час понапред и наместо 2 да означуваат 3 часот.

Летното сметање во 2018 година ќе заврши на 28 октомври во 3 часот по полноќ, со поместување за еден час наназад, така што 3 часот ќе се смета како 2 часот.

Но, во февруари, Европскиот парламент, со 354 гласови за и 153 против, одлучи да и предложи на Европската комисија да го откаже пресметувањето на летото време. Аргументите што беа слушнаа во тоа време беа дека населението страда од здравствени проблеми поради движењето на часовникот, дека движењето на курсорот доведува до поголеми сообраќајни несреќи, падот на продуктивноста на работното место…

Според анализата на Европската комисија, промената на времето се покажа штетна за речиси 20 отсто од Европејците – оние со лабилна психа, со кардиоваскуларни проблеми или кои боледуваат од ендокрини нарушувања.

Сè започна со петиција потпишана од 70.000 Финци. Воведени, пред сè, за заштеда на енергија, пресметување на летни и зимски услови може да стане минато, а земјите на ЕУ ќе се приклучат кон Русија, Белорусија и Турција, со преселба на рацете веќе укинати.

Резолуцијата на ЕП, иако не е обврзувачка, го одразува растечкото незадоволство со временскиот систем што се користи во САД, Канада, главно во Европа и некои региони на Азија, Африка и Јужна Америка со децении.

SHARE