Пападакис: Рацете на Ципрас се врзани за Македонија

Грција нема намера искрено да седне на маса и да преговара со Македонија за билатерланиот проблем. Атина нема да се откаже од грчкиот национализам, да ги прифати македонскиот јазик и идентитет како такви. Овие се очекувањата на грчкиот аналитичар Јоргос Пападакис, долгогодишен познавач на односите меѓу двете земји, пред посетата на Коѕиас на Скопје.

„Не очекувам многу. Доколку Грција не седне на маса со искрени намери кон Македонија, нема да има никакво решение. А, до сега тоа не го покажа за жал, вели Пападакис.

Според него целата грчка елита има едниствена цел да го избрише идентитет на Македонија. Без разлика дали се левичари како Ципрас или нацисти како претставниците на Златна Зора.

„Ципрас повторно отвори прашање за грчката дипломатија, односно влада без да има капацитет да го реши овој проблем. Нема ниту доволна големина како човек, политичар, шефот на владата. Рацете му се врзани, поради алијансата со ултра десничарот Каменос. Атина не го доби посакуваниот предлог од Нимиц“, вели Пападакис во разговор со faktor.mk.

Смета дека дека македонските власти мора да внимаваат во преговарачкиот процес и покрај тоа што билатералниот проблем трае долго. Грчкиот аналитичар вели дека решение може да се постигне само доколку Грција се откаже од барањето „erga omnes”.

SHARE

Comments are closed.