Префектот на Централна Македонија против Ципрас за спорот со името

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στο 11ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με θεμα “Κεντρική Μακεδονία, πόλος ανάπτυξης-πύλη συνεργασίας”, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

„Силно не се согласувам со ставот на Владата за името на Скопје. Единственото решение што е можно во договор кој нема да го вклучува терминот Македонија во името на соседната држава и дефинитивно ќе стави крај на прашањата како што се неодговорност, пропаганда , фалсификување на историјата “, изјави префектот на грчкиот регион Централна Македонија, Апостолос Цицикостас, обраќајќи му се на премиерот Алексис Ципрас на вчерашната регионална конференција.

Ципрас во своето обраќање рекол дека сака решение, кој ќе го издржи тестот на времето.

„Тоа е причината зошто ние сме ставени во состојба, меѓу другото, да бараме  промена на Уставот на нашиот сосед“, рекол Ципрас.

SHARE

Comments are closed.