Британскиот теоретски физичар Стивен Хокинг и еден од најголемите научници на својата генерација, почина денеска на 76-годишна возраст во својот дом во Кембриџ, соопшти неговото семејство.

„Многу сме тажни што нашиот драг татко почина … тој беше голем научник и извонреден човек чија работа и наследство ќе живеат долго“, објавија децата на Хокинг Луси, Роберт и Тим.

Хокинг е роден во Оксфорд во 1942 година, дипломирал во физика на Универзитетот во Оксфорд, а неговата докторска дисертација од космологијата ја бранел на Универзитетот во Кембриџ.

Во 1974 година станал член на Кралското друштво во Лондон, една од најстарите научни асоцијација во светот, а потоа и професор по математика и физика на Универзитетот во Кембриџ, каде што некогаш  предавал Исак Њутн.

Познат е по своите придонеси на полето на космологијата и квантната гравитација, особено во контекст на црните дупки, и популарни дела меѓу кои е неговата теорија за универзумот.

Најпопуларно дело е неговата „Кратка историја на времето” кое стана најпродаваниот бест селер на британскиот Сандеј Тајмс.

Беше прогласен за доживотен член на Папската академија на науките и добитник на бројни награди, меѓу најпрестижните цивилна награда во САД, Претседателскиот медал на слободата.

Во младоста заболува од амиотрофична латерална склероза (АЛС), парализирачка болест која предизвикува слабеење на мускулите на телото. Целосно парализиран, во инвалидска количка, со време ја изгубии и способноста да зборува, но комуницирал со помош на компјутерски гласовен синтетизатор наглас,

Уште во 1963 година лекарите предвидуваа дека тој ќе живее само две години, бидејќи оваа болест убива повеќето пациенти во првите пет години.

SHARE