Саудиска Арабија стана првата земја во светот која одобри едно роботско државјанство. Се работи за Софија, роботот дизајниран по Одри Хепберн.
Софија беше направена од познатиот науќник Дејвид Хансон, а беше презентирана на големиот настан во Ријад.

Таа на презентацијата им покажа неколку изрази од нејзиното лице и објасни: „Сакам да живеам и да работам со луѓе и затоа морам да ги изразам моите емоции, подобро да ги разберам луѓето и да градиме взаемна доверба“.

Прашан дали знае дека е робот, Софија одговори: „Јас ќе одговорам на прашањето: Како знаете дека сте маж? Сакам да ја користам мојата вештачка интелигенција за да им помогнам на луѓето подобро да живеат“.

SHARE