Се отстранува и постаментот на кој стоеше „Ќосето“

 

Денеска со тешка механизација почна уривањето на постаментот на кој стоеше споменикот на Андон Дончев – Ќосето пред Врховниот суд во Скопје.

Споменикот на, беше отстранет по втората половина на февруари и однесен во некој од магацините на некогашниот Металски завод „Тито“.

На местото на отстранетиот споменик ќе се насади дрво од видот „Гинко“, дрво кое потекнува од пред 225 милиони години, а во леденото доба тоа успеало да преживее само во Кина.

SHARE