Судство.мк: Како е повреден Уставниот поредок на 27 април?

Во својата анализа за обвинението за настаните од 27 април, порталот судство.мк забележува дека јавното обвинителство не го открива организаторот на настаните и не открива на кој начин обвинетите го повредиле уставниот поредок на РМ.

Судство.мк пишува дека и покрај прашањето до Јавниот Обвинител од него не добиле конкретен и експлицитен одговор како е повреден уставниот поредок затоа што во членот од кривичниот законик има повеќе варијанти за ова дело.

“Се казнува тој што со намера да го загрози уставниот поредок или безбедноста на Република Македонија ќе предизвика или сериозно ќе се закани со предизвикување експлозија, пожар, поплава, или друго општествено дејствие или акт на насилство, создавајќи чуство на лична несигурност или страв кај граѓаните, гласи членот врз основа на кои се поднесени обвиненијата.

Целата анализа на овој линк

SHARE