„Значи, ние треба да најдеме решение кое ќе ги надмине нашите етнички идентитети и ќе има име кое ќе биде прифатливо за сите граѓани. Горна Македонија во верзија на македонски јазик и само македонски јазик, за внатрешна и надворешна употреба не е прифатливо бидејќи не ја рефлектира мултиетничноста на земјата“ изјави аналитичарот Сефер Тахири, во вчерашната дебата на „360 Степени“

Аналитичарот, зборуваше за преговорите за името и можното прифатливо решение за етничките Албанци во Македонија.

Секое решение кое би било прифатливо за македонскиот народ без да допира во идентитетот на македонскиот народ, и кога велам македонскиот идентиетет, пред се мислам на јазикот, културната традиција, историјата и така натаму… би било прифатливо за Албанците, но ако нема словенска претставка,, вели Тахири како што пренесе „Либертас“.

 

SHARE

Comments are closed.