УНИЦЕФ предизвика аларм објавувајќи листа на земји во Европа и светот, според процент на смртност на новороденчиња.

Македонија е втора на црниот список, со 105 умрени деца на 1.000 новороденчиња.

Разочарува фактот што на територијата на Западен Балкан тенденцијата се намалува, додека во Македонија расте.

Прва на црната листа е Гренада.
Северна Кореја е рангирана како држава со најдобра состојба, односно 85 смртни случаи на 1000 раѓања.

SHARE