Со мрсни раце грабаат бугарска историја: Како се трујат Бугарите

Текстот “Играта со влегувањето на Македонија во ЕУ” напишан од Бојан Чуков, а објавен на 19/11/20 во бугарскиот магазин за политичка култура infacto.bg е добар пример кој објаснува зошто соседите имаат толку голем анимозитет кон своите пријатели во Македонија иако Македонците никогаш не ги окупирале, убивале, зстварале, ваделе нокти со клешти ниту ги блокирале за било каде.

Текстот делумно (Ако можете да ја издржите злобата кон Македонија:

На Софија не и пречи по 1945 година, северномакедонците да се изјаснат ако сакаат да бидат сенегалци и да тврдат дека зборуваат сенегалски. Прашањето се сведува на фактот дека северномакедонците ја украдоа со испотени и валкани раце бугарската историја до 1945 година, која ни беше оставена во територијата и беше заштитена со векови со крв од нашите предци. Ништо повеќе.

Во текстот авторот е лут и на Германија:

Очекувано, околу Македонија се вртеа политички, етнички, историски, филолошки, културни и какви било други страсти што може да ми текнат. Живееме во време на хибридни војни, кои се многу различни. Хибридната војна е повеќеслојна.

Нејзината најважна карактеристика е тоа што се бори меѓу непријатели, непријатели, пријатели и сојузници. Секој брка национални интереси. Денес сме под притисок да им го свртиме грбот на нашите.

Ние сме здробени од сојузниците во ЕУ и „православните словенски браќа“ обединети во однос на Македонија. Парадоксално, но факт!

Да одиме по ред. Прво, зошто Берлин не притиска да ги занемариме нашата историја и национален идентитет?

Германија во моментов е претседател на ЕУ и спонзор на седмиот самит на Берлинскиот процес кој се одржа неодамна.

Светот се распаѓа во макрорегиони. Секој глобален и регионален фактор го затвора својот резервиран периметар. Берлин долго време го сметаше Западен Балкан за свое „ловиште“. Затоа тој брза да ги интегрира во ЕУ, каде го има првиот и последниот збор.

За прв пат, копретседавач на Берлинскиот процес беше северномакедонскиот премиер. Само Бојко Борисов и Зоран Заев присуствуваа на состанокот на 10 ноември во Софија, кој беше речиси виртуелен. Сите други лидери се приклучија на видео-платформата. Целта на Берлинскиот процес е интеграција на Западен Балкан во Европската унија во форма на Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, северна Македонија, Албанија и Косово.

Нормално, Берлин е аниматор и најголем економски и политички корисник на реализација на идејата. Не случајно, организаторите ја нарекоа идејата „катализатор за движењето кон пазарот на ЕУ“. Појасно, формирање на заеднички регионален пазар на Западен Балкан, кој всушност беше формиран од унијата републики на поранешна Социјалистичка Федеративна Република Југославија плус Албанија. Постои дури и план за работа за периодот 2021-2024 година.

Значи, сосема е разбирливо зошто Германците вршат притисок за побрзо реализирање на целите на „Берлинскиот процес“. Ангела Меркел ги повика Софија и Скопје да се помират и да постигнат консензус. По цена на она што не е важно за канцеларката.

„Не смеете да заборавите дека мора да живеете заедно. Токму затоа што Бугарите живеат на Балканскиот полуостров многу векови, барем нам не треба да ни се даде овој совет. Нормално, како и на другите балкански народи.

Турците велат дека „интересот го води фесот“. Тоа правило е воспоставено и за бугарските „експерти“ од НВО-та, кои се спонзорираат од германски фондации.

Паралелно на тоа германски дипломат раскажа, дека „ГЕРБ беше измислена во Германија, со план Цветанов да воспостави ред, но Меркел се прегрнуваше и бакнуваше со Бојко Борисов. Тоа е мешање во внатрешните работи на Бугарија.

Целиот текст на бугарски ОВДЕ

SHARE