А, да ја смениме „нема правда нема мир“ со „има правда ако има пазар“?

„Паролата ‘Нема правда, нема мир’, преку која се устоличи сегашната владејачка гарнитура и не можеше да се замисли ниту еден протест, изгледа ја губи целосно смислата.

За каква правда можеме да зборуваме, кога некој си тера мајтап со правото и со правната држава. Кога правото, Уставот и законите служат повеќе за газење отколку за почитување.

Кога имате куп осудени политички бегалци-азиланти, кога преамбулата на Уставот ја претвораме во ‘Пандорина кутија’, кога се газат и Уставот и меѓународното право…

Можеби е вистинско време паролата да се прошири и надгради во „има ’правда’ ако има пазар“, пишува  Александар Димковски во текст за „Нова Македонија“.

Целиот текст на следниот линк. 

 

SHARE

Оставете коментар