„Со овој ребаланс, Владата се демантира себеси во сите досегашни презентирани сценарија, кој предупредува дека „и овој пат имаме прераспределување на средства на политички и воопшто не економски критериуми“ оценува Елми Азири, претседател на Финансиски оддел на Алијанса за Албанците.

Тој предупреди дека можеби се планира и некое зголемување на данокот, како тој со акцизата. Предупредувањето за намалување на јавната потрошувачка до 2 отсто се претвори во пораст од 1,4 отсто (53,7 милиони евра), пишува Плусинфо.

Намалувањето на платите и надоместоците за само 0,4 отсто го изразува досегашниот тренд на предизборно вработување но неи намалувањето на трошоците за работа (веќе прекинато заради неактивност) на партиските службеници, вработените со договори на дело пред изборите и за стимулирање на партиски активизам“ оценува Азири.

SHARE