Ахмети не му остана должен на Заев, одговори на заканата

Продолжува играта на “куче и маче” меѓу лидерите на ДУИ и СДСМ.

Откако лидерот на СДСМ, изјави дека не можете да се станете премиер со 15 пратеници, алудирајќи на барањето на интегративците за премиер, лидерот на ДУИ, Али Ахмети во изјава за “КОХА”, одговара дека премиер не може да се стане ниту со 15, ниту со 46 пратеници.

“Ниту со 46 пратеници, не се станува премиер. Во оваа ситуација, на сите инволвирани страни им е потребна смиреност, мудрост и да размислуваат за највисоките интереси на државата. Можам да кажам дека ДУИ е фактор на стабилност во земјата. Ние внимателно ги анализираме ситуациите, нема да брзаме. Секоја чекор што ќе го преземаме, ќе го направиме во интерес и корист на државата, мирот, стабилноста и унапредувањето на поголемите процеси, како што се Охридскиот договор, Договорот од Преспа, Договорот за добрососедство, спроведувањто на законот за јазиците, борбата против криминалот и корупцијата. Но, во никој случај да не се избегнува од процесот на Ветинг. Секој ќе биде во партнерство со нас ако се согласув со овие точки. Вклучувајќи го и премиерот”, изјави ексклучиво за “КОХА”, Али Ахмети, лидер на ДУИ.

Ахмети изјави дека во моментот нема ништо конкретно во однос на разговорите за формирање на новото парламентарно мнозинство и дека нема конкретен датум за средбата. “Ние анализираме, и работиме”, потенцира Ахмети.

SHARE