МАНУ денеска усвои предлог нејзиното ново име да гласи – Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија – МАНУ.

„По обемна и конструктивна дискусија се заклучи да се упати мислење до Владата на Република Северна Македонија според кое мнозинството членови на Академијата го претпочитуваат името Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија – МАНУ, соопштуваат од МАНУ.

Според академиците, задржувањето на референцата на државата, односно на кратенката МАНУ, како составен дел на новото име, има суштинско значење, бидејќи од една страна е поврзано со нашите идентитетски прашања, а од друга страна со ова решение отпаѓа потребата од промена на веб-адресата на Академијата – manu.edu.mk.

Одлуката за преименување на Академијата ќе ја донесе Владата, почитувајќи го утврдениот предлог на мнозинството членови на Академијата, јавува НОВА ТВ.

SHARE

6 Коментари

 1. OVA,,,,,<>> Da se unisti od koren so se site predavnici stari konji matorici i cela gnasna predavnicka mafija koja e umstveno bolna i sidosana

 2. МАНУ ДЕНЕС ПОКАЖА ДЕКА ТАМУ СИТЕ СЕ КАКО ПРЕДАВНИКОТ КРСТО МУКОСКИ!
  ТИЕ ИМАЛЕ ШАНСА ДА ПОКАЖАТ СВОЕТО ДОСТОИНСТВО!О
  БЕТЕР СЕ ОД ОСУМТЕ СЛАВНИ ПРЕДАВНИЦИ КОИ ПРЕДАДОА МАКЕДОНИЈА ВО СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!
  ОВАА МАНУ ТРЕБА ДА НЕСТАНЕ!
  Е, СЕГА ЗНАЕТЕ МАКЕДОНЦИ ЗОШТО РУСИЈА ЈА ПРИЗНА МАКЕДОНИЈА КАКО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА! НАТО ПРОВИНИЦИЈА РСМ!
  РУСИЈА НАПРАВИ СЕ СПОРЕД СТАНДАРДИТЕ НА ООН И СПОРЕД ФАКТИЧКАТА СИТУАЦИЈА ВО КОЈА ПОГОЛЕМ ДЕЛ ОД НАРОДОТ СЕПРЕДАВНИЦИ!
  ДА ЖИВЕЕ РУСИЈА!
  А НАРОДОТО МАКЕДОНСКИ НЕКА СИ МИСЛИ СО ТАКВОТО МНОЗИНСТВО ПРЕДАВНИЦИ!
  МАНУ СО СВОИТЕ АКАДМИЦИ Е СРАМ ЗА ОВАА ДРЖАВА КОЈА ВЕЌЕ Е ПОГРЕБАНА!
  СРАМОТА! СРАМОТА! СРАМОТА!

   • БЛАМАЖА Е САМО НА МАКЕДОНСКА СТРАНА ! РУСИЈА НИ ПОНУДИ ПОМОШ НА ИВАНОВ ВО ООН, А ИВАНОВ ЈА ОДБИ!!!!
    МАКЕДОНЦИТЕ ПРИФАТИЈА 2018. ДЕКЛАРАЦИЈАТА ЗА НАТО, И СДС И ВМРО!
    МАКЕДОНЦИТЕ ОД ПОЧЕТОК 1993. СЕ ЗАЛАГАЛЕ ЗА НАТО!
    ВМРО НЕ САКАШЕ ДА РЕВИДИРА ПОЛИТИКАТА ЗА НАТО. ИСТО И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ.
    НА КРАЈ, Р. МАКЕДОНИЈА СТАНА ЧЛЕНКА НА НАТО!!!
    РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОД СЕКОГАШ БЕШЕ ЗА НАТО И ПРОТИВ РУСИЈА!
    Е ПА СЕГА, КОГА ООН ПРИФАТИ „РСМ”, ЗОШТО РУСИЈА ДА БИДЕ ЦРНА ОВЦА?????
    ВИЕ МАКЕДОНЦИ САМИ СЕ ПОНИШТИВТЕ! МАНУ НЕМАШЕ ПОЛИТИЧКА СВЕСТ ДА СЕ СПРОТИСТАВИ! 400 000 МАКЕДОНЦИ СЕ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО!
    Е З А Т О А, РУСИЈА ВЕЌЕ НЕМА ДА ПОКРИВА ВАШИТЕ ГЛУПОСТИ!
    ВИЕ МАКЕДОНЦИ СТЕ СИТЕ ПРЕДАВНИЦИ И ДО КРАЈ НЕСПОСОБНИ! ПРВО СВОЈАТА ДРЖАВА ЈА ПРЕДАДОВТЕ!
    И ПОРАДИ СЕ НАВЕДЕНО, РУСИЈА СЕ ПРИДРЖУВА ДО ПОЛИТИКАТА НА ООН, КОЈ БЕШЕ ОД МАКЕДОНСКАТА СТРАНА ИНФОРМИРАН ДЕКА ИМЕТО Е СМЕНЕТО, А НОВО Е “РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА…”

 3. ИМЕТО Е МИСЛИШ ;;;; СЕВЕРНА ГРЧЦКА ДЕПОНИЈА ;;;;;;?! ДА СЕ УНИШТИ ОНА МАНУ САНУ И САМИ НЕЗНААТ КОИ СЕ СТАРИ ИДИЈОТИ УМНОБОЛНИ НЕДОКВАКАНИ СО КУПЕНИ ДИПЛОМИ ЗА ЖАЛ

Comments are closed.