Британски  „Телеграф“ објави статија под наслов „Албанските криминални банди кои го користат Фејсбук за борба против имиграциските напади и шверцување илегални имигранти во Велика Британија“, во кое се објаснува како Албанците си помагаат едни на други против законот.

Во Велика Британија има страница на Фејсбук, која ја менаџираат Албанците и се користи за предупредување Албанците да не бидат фатени дури и кога ќе го прекршат законот, пишва „Телеграф“.

фејсбук-страница ја менаџира извесен Фари Леши, кој е осуден за грабеж на банка, акој влегол илегално во Велика Британија. Весникот наведува дека албанските криминалци го користат Фејсбук за да се спротивстават на имиграциските напади, за да шверцуваат илегални имигранти во Велика Британија, да склучат лажни бракови и измама за докази за државјанство на англиски јазик.

Фејсбук не успеа да преземе какви било активности против страницата, наречена „Албанците во Лондон“, која брои 123.000 следбеници и каде се објавени јавно криминалните шеми. Таа се менаџира од осудениот разбојник на албанската банка Фари Леши, кој нелегално влегол во Велика Британија, откако му заврши шестгодишната затворска казна во Италија.

Во едно од предупредувањата објавено на 20 јули се вели:

„Здраво Албанци, јас имам апел за сите вас кои немате правни документи во Велика Британија. Бидете претпазливи на станицата ‘Turnpike Lane’, полна е со полиција”.

Страницата исто така делува како центар каде Албанците можат да контактираат со шверцерите кои бараат до 15,000 фунти по човек за да донесат нелегални имигранти во Велика Британија, преку Ирска, најевтината и најлесната рута за влез.

SHARE