Статуата на Александар Велики денеска денеска беше поставена на постаментот во центарот на Атина,.

Статуата на скулпторот Јанис Папас во раните 1990-ти годинибеше откупена од Министерството за култура на Грција и подарена на градот Атина.

Статуата беше завршена уште во 1973 година, но во следните дваесет години, остана на работилницата Папас, пишува Greek reporter.

Статуата на големиот освојувач за прв пат беше изложена во Националната галерија во 1992 година и беше откупена од грчкото Министерство за култура и донирана на градот Атина со намера да биде поставена  во историскиот центар на градот.

Меѓутоа, Централниот археолошки совет со години се спротивставуваше на ова.

 Трошокот за поставување на 3,5 метри високата статуа ќе бидат покриени од семејството на скулпторот.SHARE

5 Коментари

  1. konecno se vrati za da go gledaat i da znaat koj e glaven! Avtogol na mileniumot!!!!!
    odlicna realizacija na MAKEDONECOT!

  2. Ах, каков кич, мораме да им изградиме вистински паметник, оти треба да си знаат, кој им е газда во Атина, ова на ништо не личи. Македонија е на Македонците, потомците на Александар Македонски, кој на „Херонеја“ ги натера Данајците да се покорат под „Македонското Царство“, а подоцна под „Македонската Империја“, дури и денешните „Грци“ заслужуваат да се поклонуваат на Македонскиот Цар над Царевите излиен од македонската вешта рака, а не на ова „споменченце“, кое не личит достојно за Македонецот Александар! Ете, времето ќе си ја каже вистината…

Comments are closed.