Александар утре свечено ќе биде претставен пред Атињани

Утре се очекува да биде и свечено откриен споенкот на Александар македонски во центарот на Атина на церемонија на која ќе присуствува и  атинскиот градоначалник, Јоргос Каминис.

На споменикот Александар е претставен како млад човек а не како војник, јавува новинската агенција МИА.

Споменикот дело на скулпторот Јанис Папас направена во 1973, за година првпат беше претставен на јавноста во 1992, а во 1993 година откупен од Министерството за култура на Грција и 26 години поради разни причини не бил поставен.

SHARE

1 Коментар

  1. Александар Македонски насекаде во земјите кои ги освоил, го проширил грчкиот јазик, грчкото писмо, грчката култура, грчката наука, грчката религија. Од времето на Александар Македонски, па се` до паѓањето на Консантинопол под власта на Турците во 1453 година и пропаста на Византија, грчкиот јазик и грчкото писмо суверено владееле на просторите освоени од Александар Македонски. Што значи повеќе од 1 700 годнини, благодарение на Александар Македонски грчкиот јазик и култура биле доминантни на огромна територија. Редно е Грција да му подигне споменик.

Comments are closed.