„Една кандидатка за членство во Европска унија си го присвои јазикот и голем дел од историјата на еден сосед што е во целосна спротивност на европските демократски норми. Кандидатот се вика Македонија или Северна Македонија ако се придружи на ЕУ. Предметниот јазик е бугарски, за кој македонскиот е локален дијалект, а историјата е стандардната бугарска историја до создавање на Југославија во 1945 година.

 Она што го гледаме не е ништо друго освен отворено фалсификување на историјата на една членка на ЕУ и присвојувањето на нејзиниот јазик“ пишува Алекс Алексиев, претседател на Центарот за балкански и Црноморски истражувања во напис насловен „Измислена нација бара непостоечки јазик“.

Алексиев вели дека според некои доколку Бугарија ги затвори очите „Македонија ќе се приклучи кон Унијата, а таа на некој начин ќе ја цивилизира оваа бедна балканска провинција“

Според други, вели експертот, нештата ќе се средат доколку Бугарија „не обрнува внимание на фалсификати и навредите и прави сé што е можно за економска интеграција на Македонија“ во Еу.

„Можеби – предупредува Алексиев – но таквото однесување предизвика не мал број војни во минатото и нема гаранција дека тоа нема да се повтори.

За „фалсификување“ на историјата и за „приграбување“ на јазикот како и однесувањето на сегашните политичари во Макдонија, Алексиев во поширокиот напис ги обвинува и српската окупација на Македонија, и Коминтерната и комунизмот с’е до Слободан Милошевиќ, кој во обид „да ја задржи со сила, Макдонија беше целосно србизирана“.

И на крајот заклучува:  

„Привидните националисти во Скопје треба да разберат, порано или подоцна, особено откако брзорастечкото албанско малцинство станува непомирливо дека без поддршката на многу поголемиот Бугарија, Македонија нема иднина, независно од тоа дали е член на ЕУ или не“.

SHARE

2 Коментари

 1. Едно прашање до сите од БГ. што дремат на порталов. Пред година или две славевте некоја годишнина кога Ханот (оној со коњската опашка незнам како се викаше) дошол со ордите тука! Е сега кога дојдовте од каде што дојдовте кој јазик го зборувавте и која вера бевте? И дали на местото од каде што дојдовте уште се зборува јазикот што денес го зборувате?

 2. Вие од ехпрес.мк не само што провоцирате (со пренесување на вакви нацифашистички с*ања) туку и навредувате еден цел народ, Македонскиот народ.
  Не знам со која цел тоа го правите ама дефинитивно тука не се чисти работите.
  Тоа што таму некој благонадежен нацист со фашистичко педигре си тера своја пропагнада е една работа ама кога вие тоа ќе го пренесете овде каде нема Бугари или се во минимален број тоа го правите со некоја цел, кај би била?

  Еве нацистов А.А. вели дека Македонија била под српска окупација, е да била и тоа многу кратко, само за потсетување преку прашање, во која година е создадено кралството на Србите Хрватите и Словенците, дали и Хрватите и Словенците биле окупатори (секако дека биле само некој намерно избегнува за тоа да збори), ако биле зошто се избегнува тоа да се рече, а Бугарите како познати нацифашисти дури и во 1941г повторно ја воено ја окупираа Македонија или тоа го сметат за ослободување, само нацист окупација може да смета за ослободување.
  Бугарите постојано потврдуваат колку се глупи и тупи, по балканските војни Македонија е поделена на три окупирани подрачја, делт што бил под окупација на Србија наскоро е во составот на Југославија (кралство ….) со тоа започнува и завршува окупацијата од страна на Србија подоцна таа Србија согласно цивилизациски норми ја признава (со исклучок на клеромонархистичките кругови кои и денес ги мразат Македонците заедно со Бугарите и Грците) Македонија и Македонците како посебен народ и кулстура и до днес официелната српска држава тоа не го оспорува, абугарските нацифашисти кои се во врвот на бугарската држава постојано повикуваат за повторна окупација на Македонија, прво со пасоши а сега сакаат и воено, кои забегани татаромонголи се тие…

  Во моето село Фатимезатаквото во 1941 дошле нацистиве бугарски и еден од бугарските фашисти застанал еден селанец кој во тоа време поминувал со оние воловските селски коли, за да го праша пред насобраните селани што мисли тој и дали и колку се радува на фашистичката бугарска окупација.

  На прашањето, колку е среќен со окупацијата и заради ослободувањто од Србите, селанецот малку се подзамислил со поглед свртен кон земјата, каде во меѓувреме еден вол што туку “истурил“ една лепешка која била со тркалото од колата поделена на два дела…
  Па така со погледот кон тоа “чудо“ на природата изговорил..
  гомно е гомно колку и да се дели како ова долу и на двете страни останува само поголем или помал дел од истото гомно.

Comments are closed.