Бугарскиот европратеник Андреј Ковачев денеска во Брисел се сретнал со кандидатката за македонски претседател, Гордана Силјановска, но не бил среќен од размената на мислења.

„За жал г-ѓа Силјановска-Дафкова сподели со мене дека има многу забелешки во однос на договорот со Бугарија и има различно мислење во однос на историјата. Искрено жалам дека негативниот однос кон Бугарија, наследен од времето комунистичка Југославија и засилено во времето на Никола Груевски, се уште доминира во главите на многу луѓе во Македонија“ пишува Ковачев на фејсбук.

Тој вели дека поддршката за договорот со Бугарија, прифаќањето на нашата заедничка историја и запирање на говорот на омраза против Бугарија се основен минимум на кој треба да одговори секој во Македонија, кој сака и очекува наша поддршка и пријателство.

На крајот Ковачев вели дека тој лично и партијата ГЕРБ на која припаѓа, „тешко дека ќе и дадат поддршка на таа кандидатка.

SHARE

5 Коментари

  1. Партијата на ВМРО-ДПМНЕ има добри позиции за Србите и Русите.
    Зошто не знам тие се кратки,но Русија веќе го призна новото име и веќе се обложува на трката на СДСМ!Quo vadis,ДПМНЕ?Единствениот пат е кон Бугарија!

Comments are closed.