Миленичката на местото на Ангела Меркел

Делегатите на Христијанската демократска заедница ја избраа Анегрет Крамп-Каренбауер како наследник на Ангела Меркел на врвот на најголемата германска партија.

Со громогласне аплауз беше проследен изборот на Анегрет Крамп-Каренбауер, кога таа ги покани двајца ривали кои штотуку ги победи во трката за наследник на лидер на ЦДУ да работат со неа.

Од 1001 делегати, во вториот круг гласаа 517 делегати за Анегрет Крамп-Каренбауер(56)  позната како АКК да ја наследи Ангел Ангел Меркел,  наспроти  Фридрих Мерк, кој доби 482 гласови.

Во првиот круг, Крамп-Каренбауер освои 450, Мерк 392, и третиот кандидат и министер за здравство Јенс Шанц 157 гласови.

SHARE