Апасиев со паралела меѓу аутфитот на Боки 13 и на обвинетите во Рим

Професорот по римско право Димитар Апасиев го споредува начинот на облекување за судење на обвинетите во некогашната Римска империја и на обвинетиот во „Рекет“, Боки 13.

„Обвинетите во Рим, сосем спротивно од познатите бели тоги, најчесто се облекувале во ЦРНА траорна облека и неугледни алишта, со цел да предизвикаат сожалување и емпатија кај присутните поротници 😉

p.s. Секоја сличност со денешниот аутфит на инаку екстравагантниот Боки 13 (не) е случајна 🙂

#RomanLawЕverywhere“, објави Апасиев на Фејсбук.

SHARE