Апасиев VS Фрчко: Шах мат во три реченици

Во фејсбук судирот меѓу двајцата професори Димитар Апасиев и Љубомир Фрчкоски подебелиот крај го извлече екс министерот и поразениот кандидат за претседател во 2009 година.

Читајте сами за кратката дебатата меѓу Апасиев и Фрчкоски која открива дека иако предава на Правен факултет нема положено Римско право кое е основа за современото право.

Фрчковски се обидува да ги оправда Заев и Џафери за објавата на законот за јазици и уставните измени без потпис од Иванов а Апасиев со една одлука на Уставен суд целосно му ги урива позициите.

SHARE

13 Коментари

 1. Прво, со непотпишување Претседателот НЕ КРШИ право, тој според принципите на поделбата на Власт нема обврска да потпише и НЕМА предвиден РОК ЗА ПОТПИШУВАЊЕ!
  Но дури и кога тој би кршел правото, НИШТО НЕ ГО ОПРАВДУВА ЏАФЕРИ и тој ДА КРШИ ПРАВОТО.
  Од Римско право, а и пред ова, е познато дека ако некој друг КРШИ право, овој факт не ме оправдува И ЈАС ДА КРШАМ ПРАВО!
  Со другите зборови, претседавачот на парламентот ПРЕКРШИ ПРАВО и то на ФЛАГРАНТЕН НАЧИН!

  • И да додам, цела правна фела надвор од Македонија НИ СЕ СМЕЈЕ (СО НАС), како НАМЕСТО Претседателот на Р. Македонија, спикерот на парламентот на копија од оригиналот потпиша указот! Ова е за потсмев!

   • Браво бе Игор Јанев! Претседателот НЕ КРШЕЛ право, тој НЕМАЛ ОБВРСКА да потпише? Си го прочитал ли ти чл. 75 од Уставот? Ќе ти цитирам:„… Собранието ПОВТОРНО го разгледува законот и доколку ГО УСВОИ со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, претседателот на Републиката Е ДОЛЖЕН ДА ГО ПОТПИШЕ УКАЗОТ!!! И како сега, ДОЛЖЕН Е да потпише, а НЕМА ОБВРСКА да потпише? Велиш, и дури кога би го кршел правото, ништо не го оправдувало Џафери и тој да го крши правото. И наведуваш дека во Римско право и пред тоа, било познато дека ако НЕКОЈ ДРУГ крши право, не те оправдува ТЕБЕ да кршиш право. Тоа е така. Но забораваш дека овде не се работи за тебе и мене и кршење на правото од моја или твоја страна. Овде се работи за тоа што претседателот на Републиката со неговото кршење на правото го крши правото на Собранието да донесува закони, а со то го крши правниот поредок и го оневозможува функционирањето на државата, што значи јавниот интерес, го крши интересот на граѓаните преточен во Уставот. Претседателот во овој случај е како банкомат кој има функција да издава пари. Ако банкоматот не ја извршува својата функција, тој се заобиколува и странкато оди директно на шалтер каде подигнува пари, а банкоматот или се поправа или оди во отпад. Овој наш „банкомат“ е зрел за во отпад.

    • Браво Браво, ма што браво одлично
     Ти на своите газди им вредиш цело богатство.
     И упорно го одземаш контекстот како би можел да манипулираш и пласираш своја гебелсова пропагнада.
     Некој некаде убил некого, и ти веднага оп тој е убиец и треба во затвор. Одлично нема што, тоа што претходно убиениот ги силувал децата и жената на убиениот и потоа ги убил, а полицијата, обвинителот, судот и меѓународната (ЕУСА) го штителе и сеуште го штитат, тоа не е важно, реал пољитик!
     Тоа што лицето кое лажно се претставува за премиер дал некакви гаранции, да стане мандатар, дека нема да врши тиранија и да ја донесе Македонија во подредена позиција, ех тоа не е важно…
     Тоа што смислено од страна на ЕУСА е создадена тиранска коаљиција за насилно растурање на Македонија, па е извршен државен удар и насилно без потребен број на гласови е ПОСТАВЕН да повторам не е избран претседател на Собрание, не е важно..
     Тоа што, нелегално без УСТАВНИ овластувања (според тој ист Устав на кој се повикуваш, само претседателот има надлежност да потпишува меѓународни договори од овој домен) од страна на нелегитимна влада е потпишан договор за потчинување на Македонија, повторно не е важно…
     Тоа што имаше референдум на кој е донесена одлука со која заради несполнет услов на излезност, референдумот е неуспешен и согласно тоа оној што го поставил прашањето треба и МОРА да се откаже од таа полтика, повторно не е важно…

     и така може до утреда ти пишувам, само сите тие работи ти се познати и ти не сакаш да ги прифатиш не заради тоа што не се исправни туку затоа што не си платен за тоа и се разбира не се во твоја полза – класично петтоколонашко однесување!

     веќе реков ти врдеш цело богатство на газдите, толку вешто се служиш со пропагандните техники што е за секоја чест на психопатскиот ред, во кој верувам имаш и заземаш видно место!

     Основната техника користена од твоја страна е: бриши контекст, удри еуфемизам, затоа јас ќе појаснам уште еднаш со пример, за користење на таа техника, морам, не заради тебе туку за останатите кои поради твоето вешто користење на техниките ги доведуваат под сомневање своите ставови!
     Значи вака: имаме педри, педеролиберали и педофили, потребно е да се креира мислење кај јавноста не само да не дава отпор кон истите туку и да ги брани и прифати тие противприродни и ментални заболувања.
     првиот чекотр е: да се иницира и да се отвори широка расправа за тоа што се тоа педери, педеролиберали и педофили. За таа цел се врши медиумско информирање кое во вториот дел финишира со повикување на разноразни експерти кои ќе даваат толкувања дека природно е да си педер, педеролиберал или педофил. Дека сето тоа е резултат на љубов, да се задржиме на педофилите, тие имаат и чуствуваат голема љубов кон децата, кон вашите нашите кон сите деца, и што се помалечки тие деца поголема е љубовта. А познато е дека љубовта е света работа, па така и љубовта на педофилите, експертите заклучуваат, е света работа. Тие исти експерти ќе ви говорат дека на децата пред се им е потребна љубов, колку помали толку повеќе љубов им треба.
     Со ова извршивме доведување во корелација на педофили и мали деца-шртви на тие педофили. Пред крај на втората фаза, покрај “експертите“ се почнува и со повикување на гости (видни личности од јавниот живот, глумци пејачи, политчари и други) сите тие гости откако “експертите“ дале објаснување јавно ќе признаат дека биле педери, педеролиберали и педофили, дека се срамеле ама сега се горди оти тоа не било заболување и противприродно туку дека сето тоа е природно и нормално-па нели “експертите“ докажаа!!!! (во таа група на јавни личности има и многу глумци, платени да глумат, исто како нашиот “еден“ да дава и врши пропаганда…) Ваквата пропаганда за резултат носи еден дел од јавноста да почне да ги преиспитува своите ставови, еден друг дел од јавноста, кој е природно забеган и кој се восхитува од глумци, пејачи и други личности и со кои сака и се поистоветува од-еднаш посакува и тие да станат педери, педеролиберали и педофили.
     И така целта е постигната споени се две групи кои имаат потреба од љубов, од една страна педофили од друга страна нашите деца, па завршува со барање за директори , воспитувачи, учители, наставници да се поставуваат лица кои јавно се декларирале за педофили, значи целта е самите да си стваите јамка околу вратот…. не ви личи ова помалку на случајот со носењето на Зораните и неговите 81 разбојници за власт во Македонија?!?!?!

     • Јас не знам каде ги наоѓаат ваквите ликови како еден кои очигледно не се правници и дрско ги бранат очигледни глупости на власта, притоа импутирајќи ми зборови кои не сум рекол, како „обврска” итн… Ова што СДСМ го прави е СРАМОТА!
      СДСМ е СРАМ за Македонија!

    • Но не каже кога да потпише, а има и преседан, така да потписот на копија е БРУКА! Копија служи за доказ, а Оригинал се потпишува!

     • PRESEDAN: „Според Судот, не е исполнет ниту еден од условите предвидени во Уставот кога функцијата претседател на Републиката може да ја врши претседателот на Собранието или тој да го заменува. “!

 2. Многумина се служат со еуфемизми за да аргументират и оправдат свои размисли или пак да креирааат потребен амбиент.
  Во случајов со одлуката на проф.др. Ѓорѓи Иванов да не ги потпишува указите за закони кои Македонија ја стават во подредена позиција би рекол дека се исправни во целост.
  Ваквата одлука најдобро можеме да ја разбереме ако погледнеме од друг агол: во случајов се врши притисок врз Иванов да потпише КАПИТУЛАЦИЈА, и се разбира не се бираат ни средства ни време.

  По се изгледа времето ги гази (ЕУСА и квислиншката банда), каде брзат?
  Иванов според досега виденото е СВЕСЕН дека се врши притисок врз него за да потпише безусловна капитулација и настојува на секој начин тоа да го избегне, човекот не сака да биде запишан дека потпишал такво нешто!
  Се разбира можете да си најдете “експерт“ кој ќе ги толку работите онака како што вам ви треба, тие лица работат за пари и како и во сите други сфери и овде важи пазарен однос што поголем “експерт“ повеќе пари. Знаете веќе постојат елитни старлети и камењарки, има за сечиј вкус…
  Очекувањата дека Иванов би можел да се обрати до СБ на ОН или до Руската Федерација или Кина како постојани членки на СБ да иницираат расправа се нереални, тој повеќе пати покажа дека го нема тој државничи капацитет, а дека ќе опстои да не потпише ПОВТОРУВАМ, КАПИТУЛАЦИЈА е тоа е веќе работа која би можеле да ја очекуваме од него.
  Според достапните инфо мене така ми изгледаат работиве, ама кој ќе знае, игрите за престолот се често пати и пикантни.

  • Да така е. Мене ова ми личи како генералната проба за Указот на Преспанскиот договор. И овој указ на Преспанскиот Д. е планиран да се реализира на „шверцерскиот начин”.

 3. ИМА ПРАВЕН ПРЕСЕДАН СО ПОНИШТУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА НА СПИКЕРОТ!
  Објавувањето на Законот за употреба на јазиците и на Законот за ратификација на спогодбата од Преспа во Службен весник без потпис на указ од претседателот на Република Македонија се противуставни, реагираше и опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ.
  И претседателот Ѓорге Иванов и ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека со доставувањето на овие два закона во Службен весник е прекршен член 75 од Уставот на Република Македонија. Најавени се и кривични пријави против претседателот на Собранието и директорот на ЈП Службен весник.
  Уставниот суд уште во 1998 година веќе еднаш се произнесе за една слична ваква ситуација.
  Во ноември таа година Уставниот суд го укина тогашниот закон за употреба на знамињата преку кој припадниците на националностите го изразуваат идентитетот. Тогаш законот беше потпишан од претседателот на Собранието Тито Петковски.
  Иницијативата беше поднесена од ВМРО-ДПМНЕ, Либерално-демократската партија, Демократската партија на Македонија, Лигата за демократија, Македонска народна партија, ВМРО-ДП и Светскиот македонски конгрес.
  Тогашните уставни судии утврдија дека Указот со кој се прогласува Законот за употреба на знамињата… е потпишан од претседателот на Собранието на Република Македонија, во својство на претседател на државата иако на претседателот на Републиката не му престанала функцијата, ниту бил спречен да ја врши.
  Според Судот, не е исполнет ниту еден од условите предвидени во Уставот кога функцијата претседател на Републиката може да ја врши претседателот на Собранието или тој да го заменува. Тогаш претседател на државата беше Киро Глигоров кој одби да го потпише тој закон.
  Денеска и универзитетската професорка на Правниот факултет „Јустинијан Први“ Каролина Ристова-Астеруд, поранешна пратеничка СДСМ, се согласи дека со оваа постапка на Талат Џафери погазен е Уставот.
  „Џафери флагрантно го повредува Уставот, тоа е правно насилие на исто рамниште како оние со физичкото во Собрание, а реакцијата треба да биде игнорирање и бојкот на овој закон-незакон, кој не е „контроверзен“, туку апла повреда на Рамковниот договор и на Уставот, и на други уставни одредби. Нека пробаат да казнуваат, врз основа на што? На недефинирани деликти? Со какви санкции, со некакви кои одат до перверзна диспропорционалност и претставуваат сурово и невообичаено казнување? По двата основа може тужби до Стразбур. Како и немање почек, и тоа никаде го нема. Законот допрва на Уставен, а за него треба реакции и кај гарантите на Рамковен и до сите институционални играчи надлежни за проширувањето. Ова овде не завршува“, коментира професорката Ристова-Астеруд на социјалните мрежи.
  Законот за употреба на јазиците два пати беше изгласан во законодавниот дом, на 11 јануари и на 14 март минатата година, но претседателот на државата Ѓорге Иванов одби да го потпише указот за негово стапување во сила.

  • ТАКА Е! „Според Судот, не е исполнет ниту еден од условите предвидени во Уставот кога функцијата претседател на Републиката може да ја врши претседателот на Собранието или тој да го заменува. “

 4. Ха, ха, ха. Не си рекол „ОБВРСКА“? Некој ти импутира? Игор Јанев, ти ни самиот не знаеш што си рекол! Прочитај си го првиот коментар. Нели таму пишува дека претседателот „нема обврска да потпише“.

 5. Во секое добро има и зло, но и во секое зло има и добро. Доброто во ова зло што му се нанесува на Македонскиот народ е тоа што благодарение на ситуацијата ќе се изврши дестилација на националностите во РМ, односно испливуваат фракционирани дестилати : Македонци, немакедонци, луѓе и нелуѓе. Македонците, спретно или неспретно ја искажуваат душевната болка од случувањава, немакедонците и тие со прљава крв веќе нескриено ја покажуваат злобата и омразата (чест на многу ретките исклучоци) која изгледа одсекогаш ја чуствувале кон Македонскиот народ, а или ја прикривале или мимикрично се претставувале како Македонци, луѓе кои отворено коментираат за оваа неправда иако не се Македонци, па дури и не живеат во МК, и нелуѓе кој заради чисто финансиски личен интерес работат на уништување на цел еден народ. Зарем е тешко или треба големи анлизи да се увиди во која од овие групи припаѓа овој “еден” ?
  Нам, Македонците , ни останува единствено со верба во бога да ги преживееме овие искушенија кко и многу слични во минатото, да ја научиме добро лекцијава, и ДОБРО да евидентираме кој е кој во овие издестилирани фракции.

Comments are closed.