Атанасовски: Македонците постојат од 1944 година

Македонскиот историчар Благојче Атанасовски бара да ја прифатиме бугарската верзија на нашата историја за да биде се во ред со Бугарија.

“И само доколку македонските интелектуалци, историчари, политичари и македонскиот народ, ја прифатат историската вистина, дека македонската политичка нација е создадена во 1944 година, како сплет на геополитичките околности и услови, и дека пред тоа историските дејци, револуционери, интелектуалци и учени, се тесно поврзани и испреплетени со бугарското национално ткиво, ние можеме да се најдеме на половина пат и да разговараме како два цивилизирани соседи”, вели историчарот Благојче Атанасовски во својата колумна за трибуна.мк.

SHARE

Comments are closed.