Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги преку соопштение реагира на вчерашното интервју на телевизијата 1ТВ со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

Новинарот што го водел интервјуто, Сашо Орданоски, ги прекршил начелата за почитување на достоинството на личноста, начелата за пресумpција на невиност и начелата за објективно и непристрасно прикажување на настаните, се вели во соопштението.

„Во врска со интервјуто на новинарот Сашо Орданоски со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, емитувано на 1ТВ, првичните наоди од надзорот на Агенцијата укажуваат дека во делови од интервјуто новинарот ги прекршува начелата за почитување достоинството на личноста, за пресумција на невиноста и за објективно и непристрасно прикажување на настаните со еднаков третман на разни гледишта и мислења од член 61 од Законот за аудио и аудиовизуелните медиумски услуги“, стои во соопштението од АВМУ.

Од Агенцијата велат дека професионалното работење на медиумите подразбира почитување на сите начела на вршење на дејноста кои се потпираат на новинарските стандарди.

SHARE

3 Коментари

  1. Требаше Мицко подобро да се брани, новинарот Сашо го прегазил! Следниот пат вие од ДПМНЕ повикајте го напр. професорот Игор Јанев! Вака ке барате АВМУ да ве брани! Брука!

  2. Јас мислам дека Сашо Ордановски успеа да го истрпи оној тежок будала на интервјуто, и за тоа треба да му се честита.

    • На просторот за коментирање се појавува коментаторот „Еден” кој е поддржан од под 5% од луѓе што следат Експрес. На друга страна се над 95% од популацијата која е патриотски ориентирана. При редовната популација набљудувачи од околу 5000 вкупно, лицето „Еден” има поддржувачи од околу свега 200-300 СДСМ-овци, наспроти околу 4000 патриоти кои не сакаат воопшто да читаат неговите анти-национални, авто-шовинистички и анти-македонски коментари. Во таа смисла бесмислено е „Еден” по хиљада пати да повторува своите на сите познати „коментари”, а исто така е бесмислено и патриотите да повторуваат своите познати национални и патриотски позиции, бидјќи популацијата е ограничена на 5000 набљудувачи-гледачи. Ниту „Еден” ке убеди повеќе од 3 или 4 ВМРО-овци да преминат во Заев-исти, ниту некој друг ќе ги премисли повеќе од 2 или 3 лица да преминат во патриоти.
      Така, „Еден” џаба се трудиш!

Comments are closed.