АВМУ: Владата да не влијае на медиумските регулатори

Агенцијата за аудио и адуиовизуелни медиумсии услуги е непријатно изненадена од вчерашната одлука на Владата да даде негативно мислење за Регулаторната стратегија за развој на аудио и аудиовизуелната дејност за периодот од 2019 до 2023 година.

,,Со одлуката да даде мислење и да бара ревидирање, Владата, ги надмина своите надлежности и постапи спротивно на насоките од извештаите на Европската комисија за напредокот на РСМ и на препораките на Советот на Европа, за гарантирање на независноста на регулаторните тела во областа на медиумите. …Јавните власти не смеат да влијаат на независноста на медиумските регулатори. Основната цел на овие препораки е да се спречат токму ваквите упади на извршната власт во работењето на регулаторите”, пишува во соопштението на АВМУ.

Извор: Макфакс

SHARE

2 Коментари

  1. Џаба им е се на Северџаните. Договорот за ID нема да опстане н подолг рок. Времето на колонијализмот помина. НЕПОСТОИ ОДРЖЛИВ ИДЕНТИТЕТСКИ ДОГОВОР! Ова е кусо кажано и во една анализа на Британскиот BBC.

Comments are closed.