Австралијците го испушија своето – 17 евра за најевтини цигари

Оние малкумина пушачи во Австралија се соочија со нов ценовен шoк: Од 28, 25 до 33,9 австралиски долари, или 17,6 и 21 евро се движи цената за кутија цигари.

Споредено со 2010, зголемувањето на цената на цигарите е 40 насто.

Акцизата и даноците од 2013 година секоја година се зголемуваат по 12,5 отсто, но тоа сега предизвикува „голема болка“ кај луѓето кои не можат да се откажат од цигари.

Австралија има највисоки цен на цигарите.

SHARE