Австрија ќе забрани носење хиџаб во училишта и за наставниците

epa01137684 A young Muslim girl wearing a headscarf leaves school in Gerona, northeast Spain, 03 October 2007. An eight-year-old girl who stayed off school when told to remove her headscarf returned to classes on 02 October after the regional government of Catalonia told the school to let the girl wear the headscarf on grounds it would be discrimination not to do so. EPA/ROBIN TOWNSEND

По забраната за носење муслиманска шамија (хиџаб) за девојчиња под 14 години во училиптата, новата австриска министерка за интеграција Сузана Рааб вели дека „се разгледува слична забрана за сите наставници во јавните училишта“ како можен следен чекор.

Од оваа учебна година, во австриските основни училишта е забрането „носење религиозно обележана облека, поврзана со прикривањето на главата “.

Министерката вели дека целта на ваквиот чекор „е да ги научиме сите девојчиња да бидат сигурни жени“.

Исламската верска заедница во Австрија поднесе тужба до Уставниот суд против забраната девојчиња да носат шамии во училиштата и сметаат дека оваа мерка го нарушува основното право на слобода на религијата, како и правото на родителите да едуцираат деца.

Од стапувањето во сила на забраната, односно од почетокот на учебната година до крајот на ноември, имало само осум случаи што девојчињата дошле со шамија на час. Во сите случаи, родителите прифатиле да се придржуваат кон законот, откако им било укажано на училишната администрација.

SHARE