Австрискиот инфектолог Франц Алербергер не верува дека коронавирусот ќе се искорени и верува дека „секој од нас порано или подоцна ќе се зарази“, но тој посочува дека станува збор за многу безопасна болест отколку што се стравуваше пред десет месеци.

„Вирусот ќе ни остане. Порано или подоцна, секој од нас ќе добие корона, освен ако не умре пред тоа”, вели Алербергер во изјавата за австриското радио “Oe3”.

Алербергер очекува дека вакцината за коронавирус ќе биде достапна најрано од јули следната година.

„Се обложувам дека нема да има лек, бидејќи антивирусните лекови може да се избројат на прстите од едната рака“, подвлече тој.

Алербергер вели дека коронавирусот е помалку опасна болест отколку што се стравуваше пред десет месеци, кога се сметаше дека стапката на смртност е 30 проценти.

Тој се повика на студија на Универзитетот Стенфорд, според која стапката на смртност е 0,23 проценти.

SHARE