Македонскиот премиер Зоран Заев го опиша својот коментар за бунтот на Илинден во 1903 година против османлиската власт како исклучиво македонски како „грешка“ откако бугарските политичари го обвинија дека ја искривува историјата.

Македонскиот премиер Зоран Заев во петокот извини на својата Фејсбук пост за неговата контроверзна забелешка за бунтот во Илинден во 1903 година, кој предизвика бура меѓу бугарските политичари од сите страни, пренесува Balcaninsight.

„Понекогаш ние, политичарите, не сме доволно внимателни, понекогаш правиме грешки. Но, ве уверувам дека ова е само чин на невнимание, затоа што искрено јсакаме соработка и вашето пријателство“, напиша Заев во извинувањето на Бугарите.

Неговиот коментар за Илинденско-Преображението востание од 1903 година, кое се одбележува во двете земји на 2 август, предизвика лути реакции од јавни личности во Бугарија.

Во интервју за македонската 1Тв на 4 август, Заев рече дека „Илинденското востание е акедонско“.

SHARE

Comments are closed.