Поранешниот генерален секретар на Обединетите нации, Бан Ки-Мун, го поздрави спогодбата Грција-пјРМ за прашањето за името, но изрази загриженост за нејзиниот прием во јавноста.

„Многу ме охрабрува фактот што двете страни се согласија да го решат ова долготрајно прашање за името, а во исто време сум загрижен дека има одредено незадоволство кај луѓето“, изјави Бан Ки-мун за АНА-МПА.

„Искрено се надевам дека прашањето за името ќе биде решено еднаш засекогаш, што е можно поскоро. Ова прашање ги спречува двете земји да промовираат и да воспостават по-кооперативни односи, а истовремено влијае и на двете земји за проширувањето на соработката не само меѓу Европејците туку и со другите земји, секако и со Обединетите нации. Искрено се надевам дека тие ќе го направат последниот исчекор“, рекол тој.

SHARE