Баница, селото каде загина Делчев, денес се вика Кариес

Гоце Делчев македонскиот револуционер роден во Кукуш загинал во селото Баница на 4 мај 1903 година.

Деновиуве темата за Делчев, кој бил роден во Егејска Македонија, одново се вжечти по инсистирањето на Бугарија Македонија да прифати дека дека тој бил Бугарин.

Селото тогаш било дел од Отоманската империја, а денеска се наоѓа во северниот дел на Грција.

По граѓанската војна во Грција и Баница добива ново име и по грчки се вика Кариес. Селото денеска е речиси напуштено.

За минатото говори само црквата Св. Димитрија и камбанаријата во која ретките минувачи оставаат пари.

Извор: Пресинг.ТВ 

SHARE