Благоевград го чека Заев за илинденска прослава

Во Благоевград, денеска се прославуваат  115 години од Илинденско-Преображенското востание , а на свечената церменонија главни гости ќе бидат премиерите на Бугарија и на Макдонија, Бојко Борисов и неговиот македонски колега Зоран Заев.

Во 17 часот по бугарско време двајцата државници ќе положат венци и цвеќиња на споменикот на Гоце Делчев.

По Договорот за добрососедство и пријателство со Македонија, двете земји изразија желба да ги ги надминат своите спорови во врска со нивното историско минато и да продолжат заедно, за што сепотпишании документи, пишуваат бугарски медиуми.

SHARE

Оставете коментар